Що варто знати про загрозу сказу та як уберегтися

В останні роки в Україні значно погіршилася епізоотична ситуація зі сказу. Активні вогнища природного типу цієї особливо небезпечної інфекції практично існують на всій території України. За даними  Держпродспоживслужби України за 1 квартал 2024 року виявлено 369 неблагополучних пунктів зі сказу. За минулий рік випадки сказу у тварин були підтверджені у 1000 населених пунктах.

У зв’язку із введенням воєнного стану через збройну агресію рф в деяких областях які території знаходяться окуповані у тому числі і Луганська область, це неможливість проводити вакцинація домашніх тварин,  пероральну імунізацію диких м’ясоїдних тварин, регуляцію чисельності хижаків, поводження з безпритульними тваринами в частині проведення вакцинації, моніторинг епізоотичного стану та систематичне обстеження угідь, де мешкають дикі тварини та інші.

Воєнні дії стали також причиною того, що зросла кількість безхатніх тварин - собак та кішок, і відповідно виросли ризики інфікування і цих тварин сказом.

Сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. Характеризується гострим перебігом, ураженням нервової системи і в 100 % випадків закінчується летально. Це небезпечна інфекційна хвороба тварин та людей і самим дієвим інструментом боротьби із сказом є вакцинування.

Найбільш часто хворіють на сказ серед домашніх тварин собаки та коти, хоча можливі випадки захворювання великої рогатої худоби, овець, кіз, коней тощо. З іншого боку, основним і менш керованим джерелом інфекції є дикі тварини: вовки, лисиці, єноти, борсуки, скунси, мангусти, гризуни, кажани.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин сказ входить в першу п’ятірку найбільш небезпечних зооантропонозів, що завдають найбільших соціальних і економічних збитків.

Джерелом і збудником захворювання є усі теплокровні тварини. З-поміж свійських тварин носіями сказу часто є собаки й коти, у дикій природі – це вовки та лисиці. Інфікуватися збудником від хворої на сказ тварини можна через: укус, подряпину та мікроушкодження шкіри, потрапляння зараженої слюни на слизові оболочки

Інкубаційний період у людини зазвичай триває від 7 днів до 3 місяців. За певних умов – від 1 до 3 років. Це залежить від таких факторів, як місце, кількість і глибина укусів; кількість вірусу, що потрапив у рану; вік постраждалого.

Перші симптоми  хвороби – поколювання, свербіння у місці укусу. Також можуть виникати симптоми, що нагадують грип, – лихоманка, головний біль, м’язові болі, втрата апетиту, нудота і втома.

Через кілька днів розвиваються неврологічні симптоми:

  • дратівливість та агресивність;
  • хаотичні рухи та збудження;
  • розгубленість, галюцинації;
  • м’язові спазми і незвичайні пози;
  • судоми;
  • слабкість або параліч (коли людина не може перемістити частину тіла);
  • надзвичайна чутливість до яскравого світла, звуків або дотику;
  • вироблення надміру слини, м’язові спазми в горлі, утруднене ковтання;
  • страх задихнутися, гідрофобія (водобоязнь).

На стадії  виражених неврологічних симптомів,  шанси врятувати пацієнта є дуже низькими.

Щоб не заразитись сказом:

  1. Утримуйтесь від контактів з дикими та безпритульними тваринами.
  2. Виконуйте правила та норми утримання домашніх тварин і поводження з ними. Доставляйте фахівцям ветеринарної медицини хворих тварин, або їх трупи, в разі, якщо тварина загинула.
  3. Не вбивайте здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси та інші пошкодження, а терміново викликайте ветеринарного лікаря.
  4. Не знімайте шкуру з диких тварин при їх знаходженні.
  5. У разі укусу домашньою твариною з’ясовуйте ім’я господаря та адресу. Це допоможе уникнути щеплень, так як за твариною можна встановити ветеринарний нагляд.
  6. Укушені рани, подряпини негайно промийте теплою кип’яченою (або проточною) водою, бажано з милом, краї рани обробіть 70 % спиртом чи 5% настоянкою йоду та накладіть стерильну пов’язку. Негайно зверніться за медичною допомогою до травматологічного пункту, що працює цілодобово, для проведення антирабічного щеплення чи серотерапії.
  7. При пошкодженні одягу, в який була одягнута людина під час укусу, одяг обробіть гарячою праскою, і тільки після цього його можна ремонтувати.
  8. Щорічно доставляйте на щеплення проти сказу домашніх та сторожових собак.

Не нехтуйте своїм життям! Вчасно звертайтесь за медичною допомогою!

Пам’ятайте, сказ вилікувати не можна, його можна лише попередити.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

 

 

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45