Повноцінне і безпечне харчування є однією з найважливіших умов забезпечення оптимальної життєдіяльності та високої працездатності людини. Її життя неможливе без регулярного вживання їжі, яка необхідна для забезпечення енерговитрат організму, процесів росту та відновлення тканин, нормального функціонування усіх фізіологічних систем.
Держава бере на себе зобов'язання забезпечити кожній людині право отримати або безпечні харчові продукти в продажу або безпечні страви та харчові послуги в громадському харчуванні. Відповідальність за безпечність харчових продуктів несе виробник, а ось контроль – на боці держави, у рамках функцій та компетенцій Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Державний нагляд та контроль здійснюється Держпродспоживслужбою, яка має власний план інспекцій та реагує на скарги, інформацію від споживачів та може влаштувати позачергову інспекцію, якщо на це є вагомі причини.
Питання безпеки харчових продуктів, харчування та продовольчої безпеки нерозривно пов'язані. Небезпечні продукти харчування породжують порочне коло хвороб і недостатність харчування, що особливо зачіпає новонароджених та немовлят, осіб похилого віку та хворих.
Сьогодні ланцюг поставок продуктів харчування носить міжнародний характер. Ефективна співпраця між урядами країн, виробниками і споживачами продуктів харчування сприяє забезпеченню безпеки харчових продуктів. Україна, у тому числі на законодавчому рівні, намагається вирішувати питання харчової безпеки, але це питання не лише держави, а ще й особисто кожного з нас. Відповідальність у питанні вибору продуктів та складання власного раціону є запорукою збереження здоров’я та профілактики цілого спектру захворювань, пов’язаних зі способом харчування.
Кожній людині необхідно дотримуватись певних правил, які допоможуть зберегти своє здоров’я та здоров’я свої близьких:
По-перше, необхідно дотримуватися чистоти:
- мийте руки перед приготуванням їжі;
- мийте руки після відвідування вбиральні;
- мийте й дезінфікуйте всі поверхні та кухонне начиння, яке використовують для приготування їжі;
- убезпечте кухню й харчові продукти від комах, гризунів тощо.
По-друге, відокремлювати сире від готового:
- окремо зберігайте сире м’ясо, птицю й морепродукти від готової їжі;
- для оброблювання сирих продуктів використовуйте окреме кухонне начиння, зокрема ножі й дошки;
- зберігайте продукти в закритому посуді;
- не розміщуйте в холодильнику сирі продукти над полицями з готовими стравами.
По-третє, ретельно просмажувати або відварювати харчові продукти:
- добре просмажуйте або відварюйте продукти, передусім м’ясо, птицю, яйця й морепродукти;
- обов’язково доводьте страви, зокрема супи та печеню, до кипіння;
- у приготованому м’ясі його сік має бути прозорим, а не рожевим;
- використовуйте термометр під час приготування їжі;
- ретельно підігрівайте готові страви.
Четверте, зберігати харчові продукти за безпечної температури:
- не залишайте готову їжу за кімнатної температури понад дві години.
- охолоджуйте без затримки всі готові страви й продукти, які швидко псуються (бажано до 5 °C або нижче);
- тримайте готові страви гарячими (понад 60 °C) аж до подавання на стіл;
- не зберігайте готові страви довго навіть у холодильнику;
- не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
По-п’яте, обирати свіжі й незіпсовані харчові продукти:
- використовуйте чисту воду або очищену;
- обирайте свіжі й незіпсовані продукти. Обирайте продукти, оброблені задля підвищення безпечності. Наприклад, пастеризоване молоко;
- ретельно мийте фрукти й овочі, а надто коли їх подають сирими;
- не вживайте продукти після закінчення їхнього строку придатності.
Будьте відповідальними за власне здоров’я!