Участь Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області в реалізації завдань Стратегії реформування системи шкільного харчування

15 лютого 2024 року начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області Ріта Холоденко прийняла участь в колегії Департаменту освіти і науки Луганської облдержадміністрації «Про підсумки діяльності закладів освіти області у 2023 році та завдання на 2024 рік», яка проходила за участю голови Луганської обласної державної адміністрації – начальника обласної військової адміністрації Артема Лисогора.

Основним питанням колегії було підведення підсумків щодо реалізації в закладах освіти області плану дій щодо впровадження Стратегії реформування системи шкільного харчування на 2024–2025 роки в Луганській області.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області звернула увагу членів колегії на те, що Головним управлінням Держпродспоживслужби в Луганській області (далі Головним управлінням), в співпраці з Департаментом освіти та науки Луганської обласної державної адміністрації було напрацьовано два фундаментальних документи, а саме:  

  1. Регіональний план заходів щодо створення належних умов для безпечного харчування у закладах освіти на 2019-2020 роки;
  2. Регіональний план щодо впровадження процедур, заснованих на принципах системи НАССР в закладах загальної середньої освіти протягом 2020-2023 років.

Даний підхід дозволив запустити процес реформування шкільного харчування в Луганській області та контролювати його основні процеси.

Так, наприклад було здійснено оцінку стану харчоблоків в закладах загальної середньої та  дошкільної освіти (280 харчоблоків у закладах загальної середньої освіти та 152 – в  закладах дошкільної освіти)  щодо необхідних коштів  на матеріально-технічне переоснащення  харчоблоків та приведення їх у відповідність вимогам  харчового законодавства України; проведено практичні навчання з керівництвом та персоналом закладів загальної середньої та  дошкільної освіти щодо основних  вимог харчового законодавства України, організації  шкільного харчування, розробки та впровадження  процедур заснованих на принципах системи НАССР безпосередньо на діючих харчоблоках; впроваджено  на харчоблоках освітніх закладів Луганської області процедур, заснованих на принципах системи НАССР; забезпечено здійснення контролю за постачальниками харчових продуктів в освітні заклади; забезпечено  державний лабораторний контроль якості та безпечності готових харчових продуктів та сировини на харчоблоках освітніх закладів та інше.

Як зазначила пані Ріта: «Завершення реформування системи харчування дітей в закладах освіти Луганської області повинно було в 2023 році проведенням Головним управлінням державних аудитів в закладах освіти нашої області щодо дієвості процедур, заснованих на принципах системи НАССР  з складанням офіційних актів. Усі основні заплановані етапи реформування системи шкільного харчування в Луганській області, за виключенням останнього (проведення державного аудита), були нами виконані. Почалася війна».

З лютого 2023 року основні завдання в системі реформування шкільного харчування в Україні сформовані в:

  • Плані заходів з реалізації Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі на 2023 рік (затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2023 р. № 174-р);
  • Операційному плані заходів з реалізації у 2023-2024 роках Стратегії реформування шкільного харчування на період до 2027 року (затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 р. № 990-р).

Під час повної окупації території Луганської області Головне управління сті сконцентрувалося на реалізації завдань визначених в вищенаведених законодавчих актах, які є доступними для реалізації в цих умовах.

Так, з метою забезпечення спроможності закладів освіти впровадити та підтримувати дієву систему НАССР, визначено цільову групу для комунікації.

Розроблено План навчання з питань реформування дитячого харчування в закладах освіти Луганської області на 2023-2024 роки, який передбачає цикл навчальних вебінарів  для визначеної цільової групи.

Проведення спеціалістами Головного управління, з визначеною цільовою групою,  регулярних он-лайн навчальних вебінарів стосовно організації безпечного шкільного харчування з питань діючих вимог харчового законодавства та державного санітарного нагляду та інші.

Підсумовуючи результати колегії, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в луганській області зазначила, що Головне управління  продовжить активно приймати участь в реалізації завдань по реформуванню шкільного харчування в Луганській області та надавати в межах своєї компетентності будь яку практичну допомогу по організації харчування діточок.

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45