Спека та безпечна їжа

З настанням спеки збільшується ризик придбання небезпечної харчової продукції, що може призвести до спалахів шлунково-кишкових інфекцій. Такі випадки трапляються через те, що деякі суб’єкти господарювання під час реалізації харчових продуктів не дотримаються температурного режиму і в наслідок чого після споживання такої їжі можуть виникнути харчові токсикоінфекції.

Одним з факторів виникнення та передачі інфекції найчастіше стають такі швидкопсувні харчові продукти, як м’ясні вироби, молоко і молочні продукти, морозиво, кондитерські та кулінарні вироби, що виготовляються з порушенням технології виробництва, умов зберігання, реалізації та правил товарного сусідства.

При дотриманні наступних нескладних правилах вибору харчових продуктів, споживач може уникнути виникнення харчової токсикоінфекції, а саме:

  • харчові продукти купувати виключно у тих операторів ринку, які зареєстровані відповідно до вимог харчового законодавства України (можна і самостійно дізнатись у суб’єкта господарювання щодо наявності такої державної реєстрації (реєстраційний номер потужності)), а в разі відсутності реєстраційного номеру відмовитися від покупки;
  • придбання їжі здійснювати виключно у торгівельних мережах, магазинах та на агропродовольчих ринках, де на всю партію такої продукції буде наявний необхідний пакет документів (товарно-транспортна накладна та інформація щодо харчового продукту);
  • здійснювати придбання харчових продуктів у тих суб’єктів господарювання, які забезпечують дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу;
  • під час придбання готових кулінарних страв звертати увагу на загальний гігієнічний стан поверхонь, що контактують з харчовими продуктами, справність холодильного обладнання, відсутність комах та тварин у приміщеннях, де відбувається приготування їжі та охайний (чистий) зовнішній вигляд;
  • придбані швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику і обов’язково дотримуватися термінів їх реалізації;
  • під час придбання харчових продуктів ознайомлюватись з інформацією вказаною у маркуванні (етикетці), стосовно температурного режиму зберігання, дату «Вжити до» та термічний стан харчового продукту;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб, бо в разі придбання небезпечного та неякісного товару у такого споживача не буде змоги кому висловлювати свою скаргу.
Дотримуючись основних вищевикладених правил дуже просто забезпечити високий рівень захисту свого здоров’я та здоров’я своєї родини!
Якщо внаслідок споживання харчової продукції було спричинено шкоду Вашому життю чи здоров’ю просимо звертатись з відповідним зверненням до Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області (вул. Пивоварова, 2, м. Сєвєродонецьк, Луганська обл., 93405, тел. (06452) 6-80-15, е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.).

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45