З настанням спеки збільшується ризик придбання небезпечної харчової продукції, що може призвести до спалахів шлунково-кишкових інфекцій. Такі випадки трапляються через те, що деякі суб’єкти господарювання під час реалізації харчових продуктів не дотримаються температурного режиму і в наслідок чого після споживання такої їжі можуть виникнути харчові токсикоінфекції.
Одним з факторів виникнення та передачі інфекції найчастіше стають такі швидкопсувні харчові продукти, як м’ясні вироби, молоко і молочні продукти, морозиво, кондитерські та кулінарні вироби, що виготовляються з порушенням технології виробництва, умов зберігання, реалізації та правил товарного сусідства.
При дотриманні наступних нескладних правилах вибору харчових продуктів, споживач може уникнути виникнення харчової токсикоінфекції, а саме:
- харчові продукти купувати виключно у тих операторів ринку, які зареєстровані відповідно до вимог харчового законодавства України (можна і самостійно дізнатись у суб’єкта господарювання щодо наявності такої державної реєстрації (реєстраційний номер потужності)), а в разі відсутності реєстраційного номеру відмовитися від покупки;
- придбання їжі здійснювати виключно у торгівельних мережах, магазинах та на агропродовольчих ринках, де на всю партію такої продукції буде наявний необхідний пакет документів (товарно-транспортна накладна та інформація щодо харчового продукту);
- здійснювати придбання харчових продуктів у тих суб’єктів господарювання, які забезпечують дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу;
- під час придбання готових кулінарних страв звертати увагу на загальний гігієнічний стан поверхонь, що контактують з харчовими продуктами, справність холодильного обладнання, відсутність комах та тварин у приміщеннях, де відбувається приготування їжі та охайний (чистий) зовнішній вигляд;
- придбані швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику і обов’язково дотримуватися термінів їх реалізації;
- під час придбання харчових продуктів ознайомлюватись з інформацією вказаною у маркуванні (етикетці), стосовно температурного режиму зберігання, дату «Вжити до» та термічний стан харчового продукту;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб, бо в разі придбання небезпечного та неякісного товару у такого споживача не буде змоги кому висловлювати свою скаргу.