За даними Державної служби статистики України, а саме моніторингу динаміки цін на соціально значущі товари станом за грудень 2020 року на території Луганської області склалася наступна цінова ситуація.
Незмінними у порівнянні до попереднього звітного місяця залишалися середні ціни на пшоно на 20,18 грн та сало – 65,04 грн.
При цьому спостерігається зниження середніх цін у порівнянні до попереднього звітного місяця на свинину на 2,72 грн або 2,3% (113,77 грн), рибу морожену – 0,21 грн або 0,2% (82,04 грн), яблука – 0,29 грн або 1,3% (22,21 грн), капусту білокачанну – 0,22 грн або 3,6% (5,81 грн), цибулю ріпчасту – 0,04 грн або 0,6% (6,05 грн) та моркву – 0,50 грн або 6,1% (7,62 грн).
Разом з тим збільшились середні ціни на такі продукти, як на рис на 0,02 грн або 0,1% (23,92 грн), хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку – 0,18 грн або 0,9% (20,38 грн), хліб пшеничний з борошна першого ґатунку – 0,18 грн або 0,9% (20,02 грн), хліб житній, житньо-пшеничний – 0,20 грн або 1,0% (20,39 грн), батон – 0,48 грн або 3,2% (15,59 грн), макаронні вироби з м’яких сортів пшениці – 0,19 грн або 0,9% (20,56 грн), борошно пшеничне – 0,33 грн або 2,7% (12,36 грн), крупи манні – 0,42 грн або 2,7% (15,98 грн), крупи гречані – 0,30 грн або 0,8% (38,60 грн), крупи ячні – 1,05 грн або 9,1% (12,61 грн), яловичину – 0,69 грн або 0,5% (144,29 грн), птицю (тушки курячі) – 1,72 грн або 3,0% (58,46 грн), філе куряче – 0,94 грн або 1,0% (94,03 грн), ковбаси варені першого ґатунку – 1,82 грн або 1,6% (114,19 грн), молоко пастеризоване жирністю до 2,6% включно – 0,14 грн або 0,6% (23,91 грн), сири м’які жирні – 2,48 грн або 2,1% (120,17 грн), сметану жирністю до 15% включно – 0,74 грн або 1,2% (66,49 грн), яйця – 5,07 грн або 21,6% (28,53 грн), масло вершкове – 1,03 грн або 2,2% (47,85 грн), олію соняшникову – 2,50 грн або 6,6% (40,38 грн), буряк – 0,22 грн або 3,6% (6,24 грн), картоплю – 0,60 грн або 5,6% (11,24 грн) та цукор – 1,16 грн або 5,8% (20,99 грн).
Коливання (збільшення або зменшення) цін на продовольчі товари обумовлено насамперед дією сезонного фактору тобто влітку продукти харчування дешевші, оскільки ринок наповнюється продукцією виробництва домогосподарств, і пропозиція перевищує попит, а в осінньо-зимовий період навпаки стрімко скорочується виробництво, що призводить до збільшення цін.
Також великий вплив на ціни мають витрати, пов’язані з транспортуванням та виробництвом продуктів харчування, які враховуються в їх собівартості. У першу чергу йдеться про зміни тарифів та цін на електричну енергію, паливно-мастильні матеріали, а також зростання мінімальної заробітної плати.