З приходом теплої пори у дачників починаються клопоти, пов’язані з посівом овочів, однорічних квітів, зелені. Одні культури доводиться вирощувати через розсаду, інші можна посіяти прямо у відкритий ґрунт. В тому, і в іншому випадку дуже важливо знати, як вибрати якісне насіння.
Спираючись на моніторинг ринку при здійсненні оптової та роздрібної реалізації насіння сільськогосподарських культур, працівники відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва дійшли висновку, що далеко не всі любителі саду і городу роблять свій власний насіннєвий фонд. Більша частина насіння купується у спеціалізованих магазинах, на ринках і випадкових крамницях.
Так, на що ж потрібно звертати увагу при покупці посівного матеріалу?
По-перше, необхідно уважно прочитати інформацію на упаковці. На ній має бути вказано повну назву фірми-виробника, її координати (адреса, телефон, сайт, електронна пошта) – компанія, тримаючи свій імідж, не приховує подібної інформації. На пакетику повинен стояти штамп з номером партії і терміном придатності посівного матеріалу, а також прописано кількість насіння в грамах. Крім того, повинні бути повні відомості про сорт рослини:
- термін цвітіння або дозрівання;
- умови вирощування (у відкритому ґрунті або в теплиці);
- практичне призначення врожаю (консервування або використання у свіжому вигляді);
- розмір рослини;
- забарвлення квіток або плодів;
- необхідна температура субстрату для проростання насіння;
- схема посадки;
- необхідні роботи по місяцях.
По-друге, перед тим як вибрати якісне насіння слід мати на увазі, що в даний час поряд зі звичайним у продажу з’явилися насіння, яке пройшло спеціальну обробку. Розрізняють: гранульоване, інкрустоване й плазмове насіння. Всі вони мають на поверхні спеціальну оболонку, речовина якої стимулює більш швидкий і потужній розвиток корінців.
Гранульоване насіння має захисну оболонку з поживних речовин.
Інкрустоване насіння має у складі оболонки гормони росту. Такій обробці піддається, як правило, велике насіння (огірків, динь, гарбузів та інших культур).
Плазмове насіння полягає у впливі газів на насіння.
В результаті відбувається стимуляція всіх біохімічних процесів, а отже – підвищується схожість і стійкість сходів до захворювань і несприятливих умов середовища.
Але купуючи таке насіння варто пам’ятати, що його термін придатності дещо менший, ніж у звичайного. Зберігається воно не більш дев’яти місяців, а деяке навіть не довше шести.
Зробити вибір на користь якості буде найбільш правильним рішенням, адже від цього залежить весь майбутній урожай на присадибній ділянці.