За даними Державної служби статистики України, а саме моніторингу динаміки цін на соціально значущі товари станом за жовтень 2020 року на території Луганської області склалася наступна цінова ситуація.
Спостерігається зниження середніх цін у порівнянні до попереднього звітного місяця на рис на 0,67 грн або 2,7% (23,96 грн), борошно пшеничне – 0,05 грн або 0,4% (11,57 грн), пшоно – 0,67 грн або 3,2% (20,14 грн), свинину – 2,06 грн або 1,7% (116,96 грн), рибу морожену – 0,15 грн або 0,2% (82,24 грн), яблука – 1,94 грн або 7,9% (22,61 грн), капусту білокачанну – 0,09 грн або 1,4% (6,29 грн), цибулю ріпчасту – 0,33 грн або 5,0% (6,23 грн), буряк – 0,23 грн або 3,7% (5,93 грн) та моркву – 0,26 грн або 3,0% (8,45 грн).
Разом з тим збільшились середні ціни на такі продукти, як на хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку на 1,05 грн або 5,6% (19,87 грн), хліб пшеничний з борошна першого ґатунку – 1,41 грн або 7,8% (19,41 грн), хліб житній, житньо-пшеничний – 1,38 грн або 7,6% (19,63 грн), батон – 0,65 грн або 4,7% (14,55 грн), макаронні вироби з м’яких сортів пшениці – 0,11 грн або 0,6% (19,62 грн), крупи манні – 0,23 грн або 1,6% (14,93 грн), крупи гречані – 0,07 грн або 0,2% (37,92 грн), крупи ячні – 0,09 грн або 0,9% (10,46 грн), яловичину – 0,88 грн або 0,6% (144,12 грн), птицю (тушки курячі) – 2,56 грн або 4,8% (56,18 грн), філе куряче – 1,15 грн або 1,3% (91,71 грн), ковбаси варені першого ґатунку – 1,27 грн або 1,2% (109,34 грн), молоко пастеризоване жирністю до 2,6% включно – 0,14 грн або 0,6% (23,69 грн), сири м’які жирні – 3,73 грн або 3,3% (116,76 грн), сметану жирністю до 15% включно – 1,07 грн або 1,6% (65,66 грн), яйця – 4,43 грн або 24,1% (22,79 грн), масло вершкове – 0,32 грн або 0,7% (46,40 грн), олію соняшникову – 1,13 грн або 3,2% (36,55 грн), сало – 0,79 грн або 1,2% (64,60 грн), картоплю – 0,30 грн або 3,0% (10,16 грн) та цукор – 3,90 грн або 26,8% (18,43 грн).
Коливання (збільшення або зменшення) цін на продовольчі товари обумовлено насамперед дією сезонного фактору тобто влітку продукти харчування дешевші, оскільки ринок наповнюється продукцією виробництва домогосподарств, і пропозиція перевищує попит, а в осінньо-зимовий період навпаки стрімко скорочується виробництво, що призводить до збільшення цін.
Також великий вплив на ціни мають витрати, пов’язані з транспортуванням та виробництвом продуктів харчування, які враховуються в їх собівартості. У першу чергу йдеться про зміни тарифів та цін на електричну енергію, паливно-мастильні матеріали, а також зростання мінімальної заробітної плати.