Сільгоспвиробники та приватні господарі вже розпочали роботу з вирощування овочевих культур у закритому ґрунті.
Щоб вирощування овочів в теплицях було максимально ефективним, необхідна добре продумана і якісна конструкція теплиці, надійний матеріал для перекриття та по можливості наявність автоматичної системи в теплиці.
У теплиці обов’язковою умовою є правильний мікроклімат, а саме:
- оптимальна вологість відповідно до культури та сорту;
- правильна температура вдень і вночі, в середньому рослини добре себе почувають при температурі повітря від +18° С до +22° С, при температурі ґрунту від +10° С (під час цвітіння і плодоношення підтримується більш висока температура);
- достатня вентиляція;
- ґрунт, що містить всі необхідні добрива, мікроелементи та органічні речовини;
- правильний догляд згідно технології вирощування відповідно до культури та сорту.
Не менш важливим фактором правильного вирощування овочевих культур в теплицях є полив рослин:
- температура води для поливу овочів в теплиці повинна відповідати температурі ґрунту;
- ідеальним варіантом поливу є крапельний полив;
- під час поливу традиційним методом лити воду потрібно під корінь рослини;
- норма поливу розраховується в залежності від культури та сорту.
Під час виконання робіт слід враховувати той факт, що одночасне вирощування овочів в теплицях по сусідству може бути несумісне. Це відбувається від того, що всі рослини різні і їм потрібен різний догляд, деяким потрібен рясний полив, а інші, навпаки, люблять сухий ґрунт, температура повітря комусь потрібна висока, а комусь не дуже. Ну і так далі. Щоб рослини вжилися разом, потрібно розсаджувати їх відповідно до режиму. В іншому випадку врожай буде знижений.
Ще один фактор правильного вирощування овочів це сівозміна: перед тим як садити ту чи іншу культуру в теплицю, треба знати, який попередник ріс на цьому місці.
Деякі культури не виносять ґрунт, в яких росли культури, не сумісні між собою, наприклад:
- помідори не рекомендується вирощувати після таких культур, як: огірки, баклажани, картопля, перець, найкращими попередниками помідорів є: цибуля і боби;
- огірки не варто вирощувати в теплицях після дині, кавуна, кабачків, оптимальний варіант – після цибулі, редиски;
- капусту не варто садити після щавлю, петрушки і шпинату, оптимально – після цибулі, часнику, моркви, буряка;
- квасолю можно садити після бобів, а цибуля найбільш оптимально виросте після морквини, квітів, капусти і огірків.
Щоб упевнитися в усьому вищевикладеному, потрібна, звичайно ж, практика, у кожного городника повинна бути своя технологія, теорія, практика, догляд, а також свої секрети і родзинки.