Дотримання ліцензійних умов під час здійснення підприємницької діяльності з провадження ветеринарної практики в Україні, необхідність внесення відомостей до Єдиного державного реєстру домашніх тварин

Ветеринарна практика є важливою складовою захисту здоров'я тварин та забезпечення їх добробуту. В Україні ця діяльність регулюється низкою нормативних актів, які встановлюють вимоги до ведення ветеринарної практики та зобов'язують внесення відомостей до Єдиного державного реєстру домашніх тварин. Дотримання цих умов є обов'язковим для всіх суб'єктів господарювання, що провадять ветеринарну діяльність.

Нормативні акти, що регулюють ветеринарну практику в Україні

Основні нормативні акти, що регулюють вимоги до ведення ветеринарної практики в Україні, включають:

Закон України "Про ветеринарну медицину" - основний закон, що регулює ветеринарну діяльність, встановлює вимоги до ветеринарних лікарів та ліцензійних умов.

Закон України "Про захист тварин від жорстокого поводження" - встановлює загальні принципи поводження з тваринами, включаючи ветеринарну допомогу.

Постанова Кабінету Міністрів України від 4 листопада 2015 року № 896 "Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з ветеринарної практики" - визначає ліцензійні умови для ведення ветеринарної практики.

Кабмін прийняв постанову  №811 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо надання послуг у галузі ветеринарної медицини і сфері ідентифікації та реєстрації тварин». Про це повідомила пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Зазначається, що постанова відповідає вимогам європейського законодавства.

Зокрема, скасовуються обмеження щодо оформлення та видачі ветеринарних документів ліцензованими лікарями ветеринарної медицини.

"Досі ліцензовані лікарі ветеринарної медицини не мали змоги видавати ветеринарно-санітарні паспорти при проведенні ідентифікації домашніх тварин в тому числі для реалізації експериментального проекту з проведення ідентифікації або реєстрації домашніх тварин" - йдеться в повідомленні.

Також Порядок реалізації експериментального проекту з проведення ідентифікації або реєстрації домашніх тварин доповнено положеннями стосовно:

  • відомостей про унікальний номер запису в Реєстрі (за наявності) власника/утримувача домашньої тварини;
  • строків внесення до Реєстру домашніх тварин інформації про об'єкти реєстру;
  • звітування про видані, анульовані, списані бланки ветеринарно-санітарних паспортів на тварин із накладенням кваліфікованого електронного підпису чи печатки;
  • визначає Адміністратором Реєстру домашніх тварин Держпродспоживслужби.

Це нововведення суттєво збільшує кількість місць, де можна здійснити реєстрацію та ідентифікацію тварин, і робить послугу доступною як в містах з великою кількістю ветеринарів, так і в сільській місцевості.

Створення Єдиного державного реєстру дозволить вести облік домашніх тварин, забезпечувати на державному рівні планування та належне фінансування боротьби зі сказом та іншими захворюваннями для профілактики і захисту населення, а також — привести українське законодавство у відповідність до міжнародних стандартів.

«Вже сьогодні Україна подала заявку на спрощення умов в’їзду в ЄС для українців разом з їх улюбленцями. Ідентифікація котів та собак є обов’язковою в ЄС, і її запровадження в Україні на державному рівні — це один з елементів, який дозволить нам отримати такі спрощення і показати, наскільки швидко Україна інтегрується в європейське законодавство. У майбутньому український Реєстр буде інтегрований з міжнародними базами даних домашніх тварин»

Проєкт з запровадження реєстрації та ідентифікації тварин-компаньйонів є важливим кроком для формування культури відповідального та гуманного поводження з домашніми тваринами.

Проєкт створений за ініціативи Міністерства аграрної політики та продовольства України і Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів і здійснюється за участі Міністерства цифрової трансформації України.

Ветеринарні лікарі є ключовими діячами в цьому проєкті. Саме на них покладається місія з формування безпечнішого середовища для життя і благополуччя тварин і людей. Проєкт сприятиме формування довірливих відносин між фахівцями ветеринарної справи, власниками тварин та урядовими структурами, розвитку ефективної співпраці всередині професійної ветеринарної спільноти, підвищить стандарти ветеринарної практики і підкреслить важливість ролі ветеринарних лікарів у суспільстві.

Стати Агентами з ідентифікації домашніх тварин зможуть:

  • ветеринарні лікарі, які працюють у державних закладів ветеринарної медицини;
  • керівники державних і приватних ліцензованих закладів ветеринарної медицини;
  • ветеринарні лікарі, які працюють у приватних ліцензованих закладах ветеринарної медицини.

Керівник закладу ветеринарної медицини

З цієї людини розпочинається підключення закладу до проєкту.

Що робить Керівник:

  • реєструє свій заклад у Реєстрі;
  • вносить дані своїх співробітників, які стануть Агентами з ідентифікації тварин;
  • редагує дані про свій заклад ветеринарної медицини в Реєстрі;
  • підтверджує реєстрації своїх співробітників-Агентів.

Агент з ідентифікації домашніх тварин

Агент — це лікар закладу ветеринарної медицини, який уповноважений Керівником цього закладу реєструвати тварин.

Що робить Агент:

  • реєструється в Реєстрі як Агент, після того, як дані про нього вніс Керівник;

Після підтвердження реєстрації Керівником, Агент:

  • реєструє тварин;
  • переглядає дані зареєстрованих тварин;
  • вносить дані про зареєстрованих тварин;
  • за потребою змінює деякі дані про зареєстрованих тварин;
  • за потребою змінює деякі дані про власників;
  • додає співвласників для вже зареєстрованих тварин.

Керівник із роллю Агента

Якщо Керівник ветеринарного закладу є практикуючим ветлікарем, він також може реєструвати тварин.

Що робить Керівник з роллю Агента:

  • реєструє свій заклад у Реєстрі (заявка підтверджується Держпродспоживслужбою);
  • вносить дані своїх співробітників, які стануть Агентами з ідентифікації тварин;
  • редагує дані про свій заклад ветеринарної медицини;
  • підтверджує реєстрації своїх співробітників-Агентів.
  • реєструє тварин;
  • переглядає дані зареєстрованих тварин;
  • вносить дані про зареєстрованих тварин;
  • за потребою змінює деякі дані про зареєстрованих тварин;
  • за потребою змінює деякі дані про власників;
  • додає співвласників для вже зареєстрованих тварин.

Як ветклініці почати реєструвати тварин:

Крок 1

Керівник ліцензованої ветклініки реєструється в Реєстрі.

Крок 2

Держпродспоживслужба підтверджує клініці доступ до Реєстру.

Крок 3

Керівник вказує співробітників, яким хоче надати статус Агентів.

Крок 4

Співробітники клініки реєструються в Реєстрі.

Крок 5

Керівник підтверджує дані співробітників у Рєєстрі.

Крок 6

Ветклініка стає учасником проєкту і потрапляє на мапу ветклінік

Чому важливо дотримуватися ліцензійних умов та вносити відомості до реєстру?

  1. Забезпечення якості ветеринарних послуг: Дотримання ліцензійних умов гарантує високу якість ветеринарних послуг, що сприяє збереженню здоров'я тварин та попередженню розповсюдження хвороб.
  2. Захист прав споживачів: Ліцензійні умови забезпечують захист прав власників тварин на отримання кваліфікованої допомоги та високоякісних ветеринарних послуг.
  3. Епізоотична безпека: Внесення відомостей до ЄДРДТ допомагає контролювати епізоотичну ситуацію в країні, що є важливим для запобігання поширенню хвороб серед тварин.
  4. Юридична відповідальність: Недотримання ліцензійних умов та невнесення відомостей до реєстру може призвести до серйозних юридичних наслідків, включаючи анулювання ліцензії та накладення штрафів.

Отже реалізація єдиної державної системи реєстрації та ідентифікації домашніх тварин — це запит, з яким до Міністерства аграрної політики та продовольства постійно звертаються зоозахисні організації, ветеринарні асоціації та об’єднання відповідальних власників. Ця Постанова є відповіддю державних інституцій на суспільний запит українців.

 

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45