Африканська чума свиней (АЧС)

Епізоотична ситуація щодо розповсюдження африканської чуми свиней (АЧС) територією України залишається вкрай складно. Луганська область не стала виключенням з переліку областей України в яких реєструвалися випадки захворювання свиней хворобою африканської чуми свиней (АЧС).

У 2014 р. в Луганській області на території Станично-Луганського, Краснодонського, Біловодського районів та м.Луганська реєструвалися випадки АЧС джерелом яких послужили дикі свині та завдяки оперативно проведеним заходам хворобу було вчасно ліквідовано і до 05.01.2017 року територія Луганської області була  вільною від АЧС.

05.01.2017 року у військовій частині яка розташована на території Старобільського району зареєстровано захворювання свиней на африканську чуму свиней.

За результатами епізоотичного розслідування встановлено, що вірогідним джерелом занесення вірусу АЧС на територію військової частини розташованій в Старобільському районі послужили харчові продукти, які без знезараження, в якості  харчових відходів використовувалися для відгодівлі свиней вказаної військової частини.

Другий випадок АЧС виявлено згідно повідомлення № 01-09/02/14 від 18.01.2017р  Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області,  за  результати дослідження паталогічного (біологічного) матеріалу Дніпропетровською регіональною державною лабораторією ветеринарної медицини  встановлено діагноз на африканську чуму свиней від одної загиблої свині, виявленої в особистому господарстві Сиренко М.Г. в м. Сватово Луганської області.

Також захворювання реєструвалося в 2019 році у м. Рубіжне в приватному господарстві.

Ситуація, яка склалась щодо АЧС несе загрозу не лише свинарству, а й сільському господарству та економіці всієї України в цілому.

При проведенні заходів з ліквідації вогнищ АЧС по Україні вилучаються та спалюються не тільки загиблі свині а також ті що входять в неблагополучну зону, піддаються депопуляції понад велика кількість дикого кабана що приносить загальний економічний збиток складає. Але найбільші економічні збитки можуть виникнути в результаті заборони експорту зерна та зернових продуктів з неблагополучних щодо АЧС територій.

Африканська чума свиней-висококонтагіозна вірусна хвороба, яка перебігає блискавично, гостро, підгостро, безсимптомно і характеризується гарячкою, ціанозом шкіри, геморагічним діатезом внутрішніх органів і високою смертністю. Хворіють домашні і дикі свині незалежно від породи і віку.

Вакцин та медикаментів, які захищають від цієї інфекції не існує.

Все поголів’я свиней у господарства куди потрапляє вірус гине. Люди на африканську чуму свиней не хворіють.

Свині заражаються при поїданні кормів контамінованих вірусом, можливо респіраторним шляхом, через пошкоджену шкіру й укуси заражених кліщів. Небезпечний фактор передачи збудника інфекції-продукти забою заражених свиней.

Африканська чума характеризується високою захворюваністю та смертністю до 98-100%.

Клінично хвороба протікає при блискавичній формі – різке підвищення температури до 40,5-42,5 С, інколи кашель, втрата апетиту, спрага .Через 1-2 дні тварина гине.

При гострій формі –температура тіла також підвищена, шкіра набуває синюшного кольору біля вух, п’ятачка, на підгрудді, животі.

Загибель настає через 4-10 діб.

Звертаємо вашу увагу, що при підозрі на захворювання свиней африканською чумою незалежно від типу ведення господарства та форми власності, власники тварин зобов’язані негайно повідомити про виниклу підозру ветеринарним спеціалістам.

Суб’єктам господарювання які займаються розведенням, вирощуванням, утриманням та реалізацією живих свиней провести самооцінку стосовно виконання вимог закритого режиму із основних питань включити – наявність повної огорожі, в’їзд транспорту через дезбар’єр, вхід у виробничу зону господарства тільки через санпропусник, наявність достатньої кількості спецодягу, спецвзуття, інвентарю та обладнання, проведення ідентифікації наявних тварин.

Африканську чуму свиней можна попередити шляхом дотримання ветеринарно-санітарних вимог, закритого режиму господарств, безвигульного утримання свиней, згодовування зерносуміші, або комбікормів, проведення дезінфекції, боротьби з комахами та проведення заходів з депопуляції диких свиней.

У період загрози на африканську чуму свиней необхідно обмежити контакт свиней з іншими тваринами, що перебувають у вільному, неконтрольованому утриманні(собаки, кішки).  

Категорично не рекомендується населенню  купувати свинину на стихійних ринках, на узбіччях доріг та в інших місцях, а також невідомого походження, а лиш на офіційних ринках і в магазинах, покупець має право в кожного продавця вимагати дозвільний документ на торгівлю тваринницькою і іншою харчовою продукцією, оскільки ця продукція може потенціально бути небезпечною та небажаною для споживання, якщо таких документів немає, та бути джерелом небезпеки для занесення збудників інфекційних та інвазійних захворювань тварин та людей і африканської чуми свиней в тому числі.

Прохання до всіх жителів регіону бути обережними в своїх діях, а при підозрі на любе захворювання, що супроводжується швидкою захворюваністю, розповсюдженням та загибеллю свиней, також у разі виявлення будь яких змін у поведінці свійських свиней, або диких кабанів, характерних для чуми свиней повідомляти негайно працівників державної ветеринарної служби.

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45