Україну атакує сарана

В останню декаду червня 2024 року в Харківській області було встановлено масове розмноження сарани, яку виявили спеціалісти Держпродспоживслужби на території Слобожанської селищної ради Чугуївського району на площі 100га. На зараженій сараною площі  чисельність комах становила від 30 до 80 штук на кв. метр. З 25 червня запроваджено особливий режим з захисту рослин, для координації роботи з локалізації та ліквідації небезпечного шкідника. Також існує загроза появи сарани в Одеській області через виявлення вогнищ шкідника в південних регіонах Молдови, що межують з Україною.

П’ять років тому, 12 липня 2019 року спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області на території Валуйської селищної ради Станично-Луганського району було виявлено масовий розвиток небезпечного шкідника – сарани. Згідно проведених ентомологічних досліджень  Державною установою «Луганська обласна фітосанітарна лабораторія» Держпродспоживслужби,  комах  ідентифіковано як вид - сарана перелітна  Locusta migratoria, основні резервуарні популяції якої широко представлені в Україні та розмножуються в заплавних луках річок та озер. При сприятливих умовах відповідні комахи переходить до стадної форми розвитку. 16.07.2019  згідно Розпорядження голови районної державної адміністрації «Про запровадження  особливого режиму захисту рослин на території  Валуйської сільської ради та Станично-Луганської селищної ради Станично-Луганського району»  № 999 було запроваджено особливий режим із захисту рослин на загальній площі 25556,0 га. Проведено заходи по локалізації та знищенню шкідника з застосуванням хімічних засобів захисту рослин дозволених для використання в Україні інсектицидом Блискавка, КЕ (альфа-циперметрин, 100 г/л) та аерозольним способом препаратом  Карате Зеон в місцях ночівлі більшості дорослих особин сарани.

Особливий режим захисту рослин на території  Валуйської сільської ради та Станично-Луганської селищної ради Станично-Луганського району планується скасувати після завершення періоду вегетації основних кормових рослин сарани та завершення циклу розвитку шкідника.

Рекомендації з захисту рослин, особливості розвитку сарани.

Для захисту посівів від саранових  рекомендуємо регулярно проводити моніторинг площ сільськогосподарських культур та при виявлені 2-5 екз/кв.м стадних видів сарани (італійський прус, перелітна сарана) та 10-15 екз/кв.м нестадних видів саранових провести захисні заходи дозволеними та рекомендованими препаратами.
Захист посівів від саранових розпочинають за масової появи личинок першого віку. Основну масу личинок стадних саранових слід ліквідувати до закінчення розвитку третього-четвертого віків, до окрилення саранчуків завершити хімічні заходи. Обробки проводять вранці та ввечері, коли комахи знаходяться на рослинах. Кулігу, що рухається, обробляють на площі за 200-250 м від «голови», охоплюючи її по спіралі, що перевищує фронт куліги. Для боротьби  з небезпечним шкідником доцільно застосовувати комплексні заходи боротьби: механічні, агротехнічні та хімічні методи одночасно.

На присадибних ділянках використовують дозволені препарати, які можуть бути ефективними проти саранових.

Для захисту посівів від саранових ефективні: Альфа-циперметрин 100 г/ л, к. е. (фастак, к. е., 0,2 л/ га, альтекс, к. е., 0,2 л/ га,), Лямбда-цигалоприн 50 г/ л, мк.с., (карате зеон, мк.с., 0,15, (нестадні саранові) та 0,4 л/ га (стадні саранові), Хлорпірифос 500 г/ л+циперметрин 50 г/ л (грінфорт ХЦ 550, КЕ, 1,5 л/ га, залп, к. е., 1,5 л/ га), Лямбда-цигалотрин 106 г/ л + тіаметоксам 141г/л, к. с. (енжіо, к. с., 0,18 л/ га).

 

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45