ВИМОГИ до належного облаштування та експлуатації індивідуальних колодязів

Головне управління Держпродспоживслужби в Луганській області попереджає, що  відсутність доступу до безпечної води у літній період, особливо під час відключення електроенергії, може стати критичною ситуацією, яка становитиме потенційну загрозу для стану здоров’я населення.

В умовах відсутності централізованого водопостачання населенням використовується вода з альтернативних джерел (колодязів, бюветів, каптажів тощо). Саме тому, дотримання вимог чинного законодавства при облаштуванні і експлуатації колодязів є запорукою якісної та безпечної питної води. Вимоги щодо облаштування та експлуатації колодязів визначені Державними санітарними нормами та правилами  “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною” (ДСанПіН2.2.4-171-10), затвердженими наказом МОЗ України від 12.05.2010 р. № 400.

Місця влаштування колодязів слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться на відстані не менше ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 20 м від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод.

Територію поблизу колодязя треба утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку. У радіусі 50 м від колодязів не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води.

Забороняється влаштовувати колодязі у місцях, що затоплюються, зазнають розмивів, зсувів та інших деформацій, на понижених та заболочених територіях.

Під час влаштування колодязів необхідно дотримуватись наступних вимог:

  • ізолювати колодязь від проникнення поверхневого стоку (дощових і талих вод);
  • стінки колодязя повинні бути щільними, без шпарин;
  • підводну частину стінок колодязя потрібно заглиблювати у водоносний горизонт не більше ніж на один метр;
  • для проведення його чистки та ремонту в стінки колодязя необхідно вставити металеві скоби;
  • наземна частина колодязя (оголовок), призначена для захисту шахти від забруднення та спостереження за водозабором, влаштовується не менш як на 0,8 м вище поверхні землі;
  • з метою захисту від засмічення оголовок повинен щільно закриватись кришкою з металу чи дерева або мати залізобетонне перекриття з люком, який також закривається кришкою;
  • зверху оголовка влаштовують дашок, навіс або оголовок вміщують у будку;
  • для підйому води із колодязя слід застосовувати насоси;
  • зливна труба насоса повинна мати гачок для підвішування відра;
  • для захисту колодязя від забруднення поверхневими стоками слід влаштовувати перехоплюючі канави, які відводять стоки від колодязя, навколо колодязя необхідно робити бетонований майданчик радіусом не менше ніж 2 м.

Власники колодязів зобов'язані щорічно проводити планове обстеження цих споруд, їх поточний ремонт, чищення та дезінфекцію споруд та знезараження питної води, а також лабораторні дослідження її безпечності та якості. 

Якщо не дотримуватися цих вимог існує ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних захворювань через забруднення води у колодязях. Це викликано забрудненням води, в якій знаходяться різні патогенні мікроорганізми, які можуть завдати шкоди здоров'ю людини. Найбільш поширених мікроорганізмів, які передають захворювання через воду, включають:

  • Бактерії: холерний вібріон, сальмонели, шигели (збудники дизентерії), ентеропатогенні кишкові палички.
  • Найпростіші: кріптоспорідум парвум, дракункулюс медінензіс.
  • Віруси: аденовіруси, ентеровіруси, вірус гепатиту А, рота вірус.

Вживання небезпечної в епідемічному відношенні питної води з колодязя може привести до виникнення інфекційних захворювань (вірусного гепатиту А, черевного тифу, дизентерії, холери, ротавірусної інфекції, гастро-ентериту,  лептоспірозу тощо), а води із хімічним забрудненням – до водно-нітратної метгемоглобінемії, карієсу або флюорозу.

Для того, щоб уникнути захворювань, необхідно використовувати виключно воду гарантованої якості.

Вживання якісної та безпечної води для пиття є однією з найважливіших запорук збереження здоров’я людини і її довголіття.

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45