Прозорість та відкритість Держпродспоживслужби – тема обговорення з громадськістю та експертним середовищем

В Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів проведено круглий стіл з актуальних питань підтримки належної прозорості та підзвітності діяльності Держпродспоживслужби, а також щодо удосконалення механізмів взаємодії з громадськістю.

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін заявив, що Держпродспоживслужба та її територіальні органи є прозорими та відкритими для громадськості і всіх зацікавлених користувачів, і націлені на сумлінне виконання законодавства (зокрема, про доступ до публічної інформації).

За словами Сергія Захаріна, існує багато каналів та інструментів громадського контролю за діяльністю Держпродспоживслужби та її територіальних органів. В належному стані підтримується робота офіційних сайтів. Проводяться публічні заходи (у тому числі публічні звіти, керівництво і фахівці Держпроспоживслужюи охоче долучаються до участі у пресконференціях). Працюють Громадська рада та Науково-методична рада, до складу яких входять кращі вітчизняні експерти та науковці. Своєчасно та належним чином опрацьовуються звернення, у тому числі запити на доступ до публічної інформації. В належні строки оприлюднюються необхідні набори відкритих даних. Керівництво Держпродспоживслужби регулярно проводить зустрічі з представниками профільних громадських організацій.

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів приділяє особливу увагу роботі із зверненнями громадян, найбільша кількість яких стосується питань захисту прав споживачів та реалізації цінової політики (скарги на неправильний обрахунок цін). Також у зверненнях громадян порушуються питання щодо загальних вимог до безпечності продукції (у т. ч. інформації про продукцію та її маркування, терміни зберігання, використання харчових добавок, вміст у харчових продуктах небезпечних забруднювачів, фальсифікацію продукції), якості продуктів харчування, недобросовісних торговельних методів ведення бізнесу (включаючи рекламу та маркетингову діяльність). 

У роботі круглого столу взяли участь 17 фахівців, серед яких – представники громадськості та професійних організацій, експерти, науковці. Учасники могли взяти участь в обговоренні або офлайн, або онлайн (за власним вибором).

Круглий стіл проведено в рамках Тижня Відкритого Уряду, який проводиться у країнах – учасницях міжнародної Ініціативи “Партнерство «Відкритий Уряд” з 27 по 31 травня. Мета таких заходів – розвиток демократії, підвищення рівня відкритості і прозорості врядування, налагодження співпраці з представниками громадськості, удосконалення механізмів міжсекторальної взаємодії та ін.

«Держпродспоживслужба та її територіальні органи беруть активну участь у заходах з нагоди Тижня Відкритого Уряду. Ми націлені на підтримку власної прозорості та відкритості, активну роботу з громадськістю, впровадженню кращих практик електронної демократії тощо. Електронна демократія – це форма взаємодії держави (в особі державних органів) і людини, за якою спілкування сторін здійснюється із застосуванням інформаційно-комунікаційних (цифрових) технологій. Щомісяця до нас надходить понад 300 звернень громадян, у тому числі запитів на публічну інформацію. Понад 95 відсотків таких запитів – в електронній формі. Це говорить про актуальність розширення та ефективного адміністрування інструментів електронної демократії. Наш обов’язок – надати громадянам при спілкуванні з Держпродспоживслужбою, її територіальними органами та підвідомчими установами можливість використовувати зручні цифрові інструменти. Нині здійснюються заходи з модернізації офіційного вебпорталу, продовжується робота із цифровізації реєстрів», – зазначив Сергій Захарін.

 

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45