Головне управління Держпродспоживслужби в Луганській області наголошує, що забезпечення населення безпечною водою в умовах воєнного є першочерговим питанням, що вимагає посиленої уваги та контролю.
Значна кількість хвороб людини пов’язана з незадовільною якістю питної води і порушенням санітарно - гігієнічних норм водопостачання. Питна вода та її якість істотно впливають на всі фізіологічні та біохімічні процеси, що відбуваються в організмі людини, на стан її здоров'я. Отже, можна стверджувати, що якісні характеристики води, рівень її забруднення впливає на стан захворюваності населення. Багато з цих захворювань є смертельними або ж з тяжким перебігом.
Вимоги до якості води дозволяють убезпечити людей від хвороботворних бактерій і вірусів. Тому увага до її якості – важливе завдання кожної людини, яка думає про своє здоров’я і майбутнє нашої планети.
Відтак, аби уникнути загрози ускладнення санітарно-епідеміологічної ситуації органам місцевого самоврядування та балансоутримувачам об’єктів водопостачання необхідно:
- забезпечити проведення лабораторного контролю води на водогонах та в громадських колодязях для гарантії їх безпеки для споживачів ;
- швидко та якісно усувати аварії на ділянках водогону, забезпечити на цей час різні способи доступу населення до води (підвіз до будинків, організація місць розливу води, наявність альтернативних джерел - криниці, башти, резервуари);
- відновлення подачі води повинно проходити під жорстким лабораторним контролем та з обов’язковим інформуванням населення щодо її використання;
- забезпечити населення безпечною водою всіма доступними способами (ефективна обробка води, за необхідності - додаткова обробка, дезінфекція аварійних ділянок мереж, чищення та дезінфекція громадських криниць тощо).
Профілактика гострих кишкових інфекцій та окремих неінфекційних хвороб безпосередньо пов’язана з забезпеченням населення доброякісною питною водою. Дослідження якості води дають змогу не лише виявити ризики впливу навколишнього середовища на стан здоров'я населення, але й своєчасно запроваджувати комплекс санітарно - гігієнічних, протиепідемічних та профілактичних заходів, спрямованих на запобігання поширенню інфекційних та неінфекційних хвороб.
Підсумовуючи викладене, рекомендуємо звертати увагу на те, яку питну воду ви вживаєте, та дотримуватись елементарних правил аби попередити її можливий негативний вплив на організм:
- для питних потреб та приготування їжі використовуйте лише питну воду з перевірених джерел, кип’ячену або бутильовану воду;
- для приготування їжі, миття овочів та фруктів, миття посуду використовуйте лише воду з відомих надійних у епідемічному значенні джерел;
- для харчування дітей віком до 3-х років необхідно використовувати фасовану питну воду або воду з джерела, вміст нітратів у якій не перевищує гігієнічні нормативи – 50 мг на літр. Забруднена нітратами вода на вигляд чиста, прозора, без запаху і видимих домішок та звичайна за смаком, тому ніколи не готуйте дитячу суміш з водою, якщо вміст нітратів у ній невідомий;
- при використанні бутильованої води звертайте увагу на маркування такого продукту - наявність інформації про виробника та його адресу, склад води, наявність документів, що засвідчують її якість, дату виготовлення, умови зберігання та їх дотримання при реалізації;
- створюйте достатній запас питної води при організації прогулянок, відпочинку на природі тощо.
Бережіть себе і своє здоров’я! Будьте впевненими у якості питної води, яку ви споживаєте.