Основними причинами виникнення спалахів кишкових інфекцій та харчових отруєнь є порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму, залучення до приготування страв випадкових осіб, які не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються «із запасом», що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.
Восени із появою великої кількості овочів, фруктів та ягід зростає рівень споживання цих харчових продуктів. Перед вживанням їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом.
З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступних правил:
- не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання;
- зберігати продукти харчування треба тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
- не купувати харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- купуючи будь-які продукти у торгівельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
- утримуватися від вживання незнайомих грибів, ягід, трав та інших рослин;
- приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку. Зберігання виготовлених страв без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
- не використовувати для пиття, приготуванн яїжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води);
- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням не забувати мити руки з милом і обов’язково мити руки після відвідування туалетів.
У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново зверніться до найближчої лікувальної установи.
Пам’ятайте, що хворобу легшее попередити, ніж лікувати. Бережіть себе!