Відбувся семінар стосовно пріоритетних зоонозних хвороб

Зоонозні захворювання поширюються між тваринами і людьми. Більшість відомих інфекційних хвороб людини і близько трьох четвертих нових інфекцій мають тваринне походження.

Зоонозні захворювання з великою кількістю випадків можуть впливати на суспільство трьома основними способами. Зокрема, вони:

  • загрожують здоров’ю тварин, що призводить до хвороб, зниження продуктивності та смерті;
  • загрожують існуванню населенню, яке залежить від продуктів тваринництва, як основного джерела доходу;
  • загрожують здоров’ю людей, оскільки здатні викликати велику кількість випадків захворювання і смертей, що пов’язано зі значними соціальними й економічними втратами.

Для якомога ефективної протидії загрозам зоонозних хвороб потрібно застосовувати мультисекторальний підхід на основі принципу «Єдине здоров’я». «Єдине здоров’я» - це мультисекторальний та міждисциплінарний підхід.

У  Києві 20-21.06.2023 відбувся семінар стосовно пріоритетних зоонозних хвороб. У семінарі приймали участь працівники Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Центру громадського здоров’я МОЗ України, Бюро Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ) в Україні та інші.

Метою семінару з пріоритетних зоонозних хвороб на основі принципу «Єдине здоров’я» була пріоритизація зоонозних хвороб, що викликають найбільш занепокоєння, з  використанням мультисекторального підходу «Єдине здоров’я» на основі рівних внеснів від представників секторів охорони  здоров’я людей, охорони здоров’я тварин (домашніх і диких тварин) і гігієни довкілля та інших відповідних партнерів.

Конктретними цілями семінару було застосування мультисекторального підходу «Єдине здоров’я» для:

  1. пріоритизації зоонозних хвороб, що викликають найбільше занепокоення,в Україні відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил;
  2. розроблення наступних кроків та планів дій для реагування на пріоритетні зоонозні захворювання у співпраціз партнерами у сфері засосування підходу «Єдине здоров’я».

Під час семінару учасники розробили перелік зоонозних хвороб для пріоритизації в Україні.. Загалом учасники визначили десять пріоритетних зоонозних хвороб за допомогою процесу пріоритизації з використанням змішаних методів – процесу пріоритизації зоонозних хвороб на основі принципу «Єдине здоров’я», розробленого Центрами з контролю та профілактики хвороб США (CDC США).

Набуті знання, а також спілкування з колегами сприяють покращенню взаємодії та співпраці з іншими організаціями, підвищують ефективність протиепідемічних заходів на території Луганської області.

 

 

 

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45