Профілактика отруєнь дикорослими грибами

Отруєння дикорослими грибами з року в рік залишається однією з найпоширеніших причин немікробних харчових отруєнь. Отруєння грибами протікають набагато важче інших харчових отруєнь.

В Україні з початку 2021 року зареєстровано 12 випадків отруєння дикорослими грибами (у Вінницькій, Одеській, Хмельницькій, Херсонській, Чернівецькій, Дніпропетровській, Київській областях). Постраждало 19 осіб, з них 4 дитини, померла 1 людина (дорослий).

Більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів, які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Найвідомішими отруйними грибами також є різні види мухоморів (червоний, смердючий, пантерний), несправжні опеньки, бліда та жовта поганки, сатанинський гриб, несправжній дощовик та інші. Отруєння цими неїстівними грибами переважно є смертельним, навіть при своєчасному зверненні за медичною допомогою. Наявність навіть одного отруйного гриба серед їстівних може спричинити тяжке отруєння і навіть смерть. Тому обов’язково треба мити руки після дотику з отруйними грибами. Було немало випадків, коли отрута передавалась на інші продукти через немиті руки. Не зменшує отрути в грибах сушіння, засолювання, маринування, теплова обробка.

Основні симптоми гострого отруєння грибами: нудота, блювота, біль в животі, головний біль, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, а також різні галюцинації. Якщо після споживання грибів у когось з’явилися симптоми отруєння, то всім, хто брав участь у трапезі, необхідно терміново звернутися до лікаря.

Отруєння можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки. Необхідно правильно підготувати гриби до споживання. Багато пацієнтів стверджують, що варили гриби довго. Однак, важливим є не тривале варіння, а декілька разів зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим (щонайменше тричі, через кожні півгодини варіння), а лише після того продовжити готувати страви.

Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне: ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте. Збирайте лише їстівні та добре відомі Вам гриби. Остерігайтеся пластинчатих грибів. Не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на забруднених територіях. Під час посухи грибів краще не брати взагалі. Не залучайте до збору грибів дітей.

Негайно викликайте «Швидку» при підозрі на отруєння грибами. Ніякого самолікування! Бо чим більше зволікаєте, тим більше токсинів потрапить у кров і тим важчим буде перебіг отруєння.

Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.

Бережіть своє здоров’я та життя рідних і близьких Вам людей!

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45