З початку 2021 року у сфері безпечності харчових продуктів було проведено 11 позапланових заходів державного нагляду (контролю) у закладах освіти, у т. ч. 7 закладів загальної середньої освіти та 4 дошкільних заклади освіти.
За результатами проведення позапланових заходів видано 3 приписи дошкільним закладам освіти щодо усунення виявлених порушень із зазначенням термінів виконання.
На виконання доручення Прем’єр-міністра України, яке міститься у п. 5 Протоколу наради під головуванням Прем’єр-міністра України Шмигаля Д.А. та за участю дружини Президента України Зеленської О.В. з питань реформування системи шкільного харчування від 10.12.2020, здійснено 30 позапланових заходів державного нагляду (контролю) щодо постачальників харчових продуктів.
За результатами перевірок Головним управлінням Держпродспоживслужби в Луганській області видано 4 приписи щодо усунення виявлених порушень із зазначенням термінів виконання.
Організовано та проведено 6 нарад з керівниками освітніх закладів щодо вимог харчового законодавства, зокрема з питань впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).
Станом на лютий 2021 року 252 заклади освіти впровадили постійно діючі процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.
Крім того, висвітлено 10 статей у пресі, та на офіційному веб-сайті, розповсюджено 52 інформаційних матеріали та надано 3 інтерв’ю на телебаченні.
Фактично укладено 33 договори між харчоблоками освітніх закладів та акредитованими лабораторіями Держпродспоживслужби на проведення лабораторних досліджень за показниками безпечності (відповідно до Постанови від 07.11.2001 № 139 Про затвердження державних санітарних правил і норм «Мікробіологічні нормативи та методи контролю продукції громадського харчування»).
З початку 2021 року було проведено 171 лабораторне дослідження (8 зразків за фізико-хімічними показниками та 163 за мікробіологічними показниками) харчових продуктів від операторів ринку, які надають послуги з харчування у закладах освіти та здійснюють постачання харчових продуктів, у т. ч. 114 в закладах загальної середньої освіти та 57 в дошкільних закладах освіти.