23.11.2020 на базі Лисичанської міжрайонної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Луганській області проведено семінар-навчання для спеціалістів районних, міжрайонних державних лабораторій Держпродспоживслужби в Луганській області щодо порядку проведення відбору зразків молока на молокотоварних фермах та пунктах заготівлі молока для дослідження за критеріями безпеки.
Необхідність зазначеного заходу викликана інтенсивним впровадженням на території України системи періодичної перевірки молока сирого відповідно до вимог статті 40 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» та наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України 12.03.2019 № 118 «Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів».
До присутніх на семінарі спеціалістів доведено порядок відбору зразків молока в місці первинного виробництва або збору, вимоги до пакування та транспортування зразків до уповноважених та акредитованих лабораторій Держпродспоживслужби в Луганській області.
Крім того, в рамках семінару проведено майстер-клас з постановки лабораторних досліджень за методиками, визначеними в чинному ДСТУ 3662:2018 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови».
За результатами навчання присутні спеціалісти оволоділи практичними навичками та підвищили рівень обізнаності щодо вимог харчового законодавства України в сфері заготівлі молока та виробництва і обігу молочних продуктів.
На сьогоднішній день вимоги при закупівлі незбираного сирого коров’ячого молока від населення, яке традиційно виробляє молоко вдома регламентуються державним стандартом України ДСТУ 3662-97 «Молоко коров’яче незбиране. Вимоги при закупівлі» (введено в дію 1 січня 2002 року, з 1 серпня 2007 року внесено деякі зміни, зокрема введено додатковий гатунок «Екстра»).
Згідно з вищезазначеним ДСТУ молоко ділять на такі гатунки: екстра-клас, вищий ґатунок, перший, другий і несортовий. Поділ на гатунки обумовлений кількістю соматичних клітин і загальним бакзабрудненням. В країнах ЄС такого поділу немає, там існує молоко тільки класу екстра. В рамках виконання зобов’язань, прописаних в Угоді про асоціацію з ЄС в Україні виникла необхідність змінювати положення щодо санітарно-гігієнічних норм, що стосуються сировини молока. Це означає, що в країні докорінно зміниться система сортування молока.
Із 1 січня 2018 року на зміну ДСТУ 3662-1997 мав набути чинності новий ДСТУ 3662-2015 «Молоко коров’яче. Технічні умови», в якому відсутнє другосортне і несортове молоко і визначено три ґатунка молока: екстра, вищий і перший. Але термін надання чинності ДСТУ 3662-2015 перенесено Наказом ДП «УкрНДНЦ» № 420 від 18.12.2017 року з 01.01.2018 року на 01.07.2018 року.
Таким чином, слід розуміти, що з 01.07.2018 року на території України буде дозволене для закупівлі операторами ринку з метою подальшої промислової переробки тільки молоко екстра, вищого і першого гатунку.
Що стосується реалізації молока на агропродовольчих ринках, то згідно пункту 3.7 Наказу Міністерства аграрної політики України № 49 від 20.04.2004 року «Про затвердження Правил ветеринарно-санітарної експертизи молока і молочних продуктів та вимог щодо їх реалізації» – молоко та молочні продукти, що реалізуються у вільний продаж на ринках за критеріями безпеки повинні відповідати вимогам нормативно-технічних (ДСТУ, ТУ тощо) та нормативно-правових актів, згідно пункту 3.9 цього наказу – забороняється використовувати в їжу та реалізувати молоко, яке за органолептичними та фізико-хімічними показниками не відповідає вимогам діючого стандарту. То ж ці норми не оминуть і одноосібників, які реалізують сире товарне молоко на агропродовольчих ринках. Однак це не означає, що молоко, отримане в особистих селянських господарствах буде взагалі заборонено до продажу переробним підприємствам і на ринках, адже при дотриманні гігієнічних вимог в процесі доїння корів можна отримати молоко першого, вищого і навіть екстра класу.