Осінь – чудова пора року, яка має багато спокус. Одна з них – це збір грибів. Гриби – дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті.
Україна належить до країн, де вживання грибів є традиційним, їх найчастіше використовують як приправи до страв. Це – своєрідний харчовий продукт, який має особливий хімічний склад. У грибах знаходиться значна кількість азотистих речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР). Вони містять багато мінеральних речовин (фосфор).
Але засвоюванню грибів заважає значний вміст у них клітковини, хітину, які не тільки не перетравлюються у шлунково-кишковому тракті, але й перешкоджають доступу травних соків. Лікарі оцінюють гриби як продукт, який важко перетравлюється. Тому страви з них можуть вживатися лише практично здоровими людьми. І ні в якому разі гриби не можна споживати дітям.
Також треба особливо зазначити, що гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, таких. як ртуть, свинець, цинк, миш’як та ін. Їх вживання іноді закінчується трагічно – грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини.
Як не отруїтися грибами
- найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, які підлягають контролю та продаються в торговельній мережі;
- не купуйте грибів на стихійних ринках;
- збирайте лише добре відомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими;
- не беріть занадто молодих чи старих грибів – їх легко переплутати з отруйними;
- не збирайте грибів поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
- не збирайте грибів у посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і підвищивши концентрацію токсинів;
- не куштуйте сирих грибів;
- вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні необхідно викинути;
- готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
- варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30° хв.;
- зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30° хв. після споживання, так і протягом кількох днів.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі):
- негайно викликайте «швидку допомогу»!;
- до її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами слабкого розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів в організм;
- навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу;
- ніякого самолікування! (бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важче буде перебіг отруєння).
Бережіть своє здоров’я та життя рідних і близьких Вам людей!