Обережно! Отруєння дикорослими грибами

Страви з грибів традиційний продукт у раціоні мешканців багатьох регіонів України. Але ці дарунки лісу є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді – смерті.

Отруєння організму викликають алкалоїди та сполучення важких металів, що містяться в грибах. Кожного року з настанням грибного сезону, як правило створюється неблагополучна епідемічна ситуація щодо отруєння грибами.

На теперішній час по Луганській області випадки отруєнь дикорослими грибами відсутні, однак у 2019 році було зареєстровано 2 випадки отруєнь грибами. Летальність склала 100 %.

Основними причинами отруєнь грибами є:

  • вживання отруйних грибів;
  • порушення технології приготування грибів, особливо консервованих;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезовики мають своїх небезпечних двійників).

Основними симптомами отруєння є: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Симптоми отруєння можуть з’явитися як через годину, так і через добу. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Головне управління Держпродспоживслужби в Луганській області попереджає:

  • відмовтеся від споживання дикорослих грибів;
  • не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців біля автошляхів;
  • ніколи не кладіть у кошик гриби, яких не знаєте, остерігайтеся пластинчатих грибів;
  • не збирайте перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки;
  • під час посухи гриби краще не збирати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
  • уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
  • не вживайте сирих грибів;
  • суворо дотримуйтесь вимог технології приготування грибів: відібрані гриби спочатку промийте, вимочуйте та відварюйте декілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин;
  • готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби;
  • гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям, вагітним та жінкам, що годують груддю.

Якщо вже трапилася біда і ви почуваєте себе погано або відмітили підозрілі ознаки у своїх близьких, негайно викликайте швидку «Швидку допомогу» та акцентуйте увагу на тому, що захворілий вживав гриби!

До її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу. Недоїдених грибів не викидайте, їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму.

Після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс.

Заборонено:

  • вживати будь-які ліки та їжу, алкогольні напої, молоко – може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику;
  • займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Бережіть своє здоров’я!

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45