За даними Державної служби статистики України, а саме моніторингу динаміки цін на соціально значущі товари станом за грудень 2019 року на території Луганської області склалася наступна цінова ситуація.
Незмінними у порівнянні до попереднього звітного місяця залишалися середні ціни на хліб пшеничний з борошна вищого гатунку на 18,68 грн, хліб пшеничний з борошна першого гатунку – 17,37 грн, батон – 13,74 грн та молоко пастеризоване жирністю до 2,6% – 24,21 грн.
При цьому спостерігається зниження середніх цін у порівнянні до попереднього звітного місяця на рис на 0,32 грн або 1,4% (23,11 грн), крупи ячні – 0,02 грн або 0,2% (9,97 грн), свинину – 0,50 грн або 0,4% (116,94 грн), птицю (тушки курячі) – 1,41 грн або 2,1% (64,96 грн), філе куряче – 2,43 грн або 2,1% (113,93 грн), олію соняшникову – 0,21 грн або 0,6% (35,44 грн), яблука – 0,28 грн або 1,5% (18,26 грн), капусту білокачанну – 0,24 грн або 3,7% (6,20 грн), цибулю ріпчасту – 0,28 грн або 3,0 % (8,90 грн), буряк – 0,04 грн або 0,6% (6,92 грн), моркву – 0,38 грн або 5,0% (7,16 грн), картоплю – 0,52 грн або 3,4% (14,80 грн) та цукор – 0,06 грн або 0,4% (14,13 грн).
Разом з тим збільшились середні ціни на такі продукти, як на хліб житній, житньо-пшеничний на 0,02 грн або 0,1% (18,31 грн), макаронні вироби з м’яких сортів пшениці – 0,03 грн або 0,2% (18,38 грн), борошно пшеничне – 0,02 грн або 0,2% (11,33 грн), крупи манні – 0,01 грн або 0,1% (12,75 грн), крупи гречані – 0,56 грн або 2,0% (28,60 грн), пшоно – 0,21 грн або 0,9% (23,79 грн), яловичину – 0,09 грн або 0,1% (128,21 грн), ковбаси варені першого гатунку – 1,94 грн або 1,9% (106,06 грн), рибу морожену – 0,01 грн або 0,1% (80,25 грн), сири м’які жирні – 1,54 грн або 1,4% (114,12 грн), сметану жирністю до 15% включно – 0,92 грн або 1,4% (65,02 грн), яйця – 0,25 грн або 1,2% (20,26 грн), масло вершкове – 0,21 грн або 0,5% (45,54 грн) та сало – 0,20 грн або 0,3% (67,09 грн).
Коливання (збільшення або зменшення) цін на продовольчі товари обумовлено насамперед дією сезонного фактору тобто влітку продукти харчування дешевші, оскільки ринок наповнюється продукцією виробництва домогосподарств, і пропозиція перевищує попит, а в осінньо-зимовий період навпаки стрімко скорочується виробництво, що призводить до збільшення цін.
Також великий вплив на ціни мають витрати, пов’язані з транспортуванням та виробництвом продуктів харчування, які враховуються в їх собівартості. У першу чергу йдеться про зміни тарифів та цін на електричну енергію, паливно-мастильні матеріали, а також зростання мінімальної заробітної плати.


