Так, протягом 2020 року під час позапланових заходів на виконання доручення Прем’єр-міністра України в загальноосвітніх та дошкільних дитячих закладах Луганської області відібрано 20 зразків масла солодковершкового.
Результати досліджень в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи на вміст жирів немолочного походження показали вміст жирів немолочного походження в 13 відібраних зразках. Таке «масло» не відповідає вимогам законодавства України в сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, оскільки відноситься до категорії молоковмісних продуктів та заборонено відповідними інструкціями з організації харчування дітей до використання в загальноосвітніх закладах.
За вищевказаними фактами Головним управлінням Держпродспоживслужби вжито вичерпні заходи в межах компетенції щодо встановлення шляхів надходження такої продукції та недопущення її подальшого обігу. В ході заходів вилучено з обігу 1200 кг фальсифікованого «масла солодковершкового», яке знищено у визначений Законом спосіб.
Порівняно з 2020 роком в 2021 році ситуація щодо обігу фальсифікату в загальноосвітніх закладах значно покращилася. Так з 20 відібраних зразках масла солодковершкового, вміст жирів рослинного походження виявлено лише в 1 зразку, відібраному в одному із закладів смт. Новоайдару. Для встановлення постачальника масла матеріали направлені до правоохоронних органів.
З боку Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області, в тому числі в рамках виконання Регіонального Плану заходів щодо створення належних умов для безпечного харчування у закладах освіти на 2021-2023 роки, постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота з керівниками загальноосвітніх закладів щодо посилення вхідного контролю під час приймання продукції, в тому числі від виробників та постачальників, які відповідають вимогам харчового законодавства України.