Як не отруїтися дикорослими грибами

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, від початку осені 2021 року спостерігається збільшення кількості випадків отруєння дикорослими грибами. В Україні вже зафіксовано 19 постраждалих від отруєнь дикорослими грибами, у т.ч. 5 дітей. Померло внаслідок отруєння дикорослими грибами 4 людини, з них – 2 дітей.

Україна належить до країн, де вживання грибів є традиційним. У грибах знаходиться велика кількість азотистих речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР). Вони містять багато мінеральних речовин (фосфор). Але засвоюванню грибів заважає значний вміст у них клітковини, хітину, який не тільки не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, але й перешкоджає доступу травних соків. Лікарі оцінюють гриби як продукт, який важко перетравлюється, тому страви з них можуть вживатися лише практично здоровими людьми. І ні в якому разі гриби не можна споживати дітям.

Також треба особливо зазначити, що гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш’як та ін. Їх вживання іноді закінчується трагічно – грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини. Тяжкість отруєння грибами обумовлена тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи органів людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки.

Ознаки отруєння грибами можуть виникнути вже через 30 хвилин, через 2-3 години після споживання, так і протягом декількох днів.

Основні ознаки отруєння грибами:

  • нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея;
  • запаморочення, зниження пульсу, підвищення температури тіла;
  • задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • поява галюцинацій та марення.

Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів – негайно викликайте лікаря або телефонуйте 103!

Профілактика отруєння грибами:

  • не купуйте гриби на стихійних ринках;
  • уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтесь від споживання таких грибів;
  • збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими;
  • не беріть занадто молоді чи старі гриби, їх легко переплутати з отруйними;
  • не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали;
  • не збирайте гриби в посушливу погоду, у цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів;
  • ніколи не куштуйте сирі гриби;
  • готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
  • варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.

Перша допомога:

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі): негайно викликайте «Швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами слабкого розчину марганцівки або сольового, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45