За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, від початку осені 2021 року спостерігається збільшення кількості випадків отруєння дикорослими грибами. В Україні вже зафіксовано 19 постраждалих від отруєнь дикорослими грибами, у т.ч. 5 дітей. Померло внаслідок отруєння дикорослими грибами 4 людини, з них – 2 дітей.
Україна належить до країн, де вживання грибів є традиційним. У грибах знаходиться велика кількість азотистих речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР). Вони містять багато мінеральних речовин (фосфор). Але засвоюванню грибів заважає значний вміст у них клітковини, хітину, який не тільки не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, але й перешкоджає доступу травних соків. Лікарі оцінюють гриби як продукт, який важко перетравлюється, тому страви з них можуть вживатися лише практично здоровими людьми. І ні в якому разі гриби не можна споживати дітям.
Також треба особливо зазначити, що гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш’як та ін. Їх вживання іноді закінчується трагічно – грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини. Тяжкість отруєння грибами обумовлена тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи органів людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки.
Ознаки отруєння грибами можуть виникнути вже через 30 хвилин, через 2-3 години після споживання, так і протягом декількох днів.
Основні ознаки отруєння грибами:
- нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея;
- запаморочення, зниження пульсу, підвищення температури тіла;
- задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- поява галюцинацій та марення.
Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів – негайно викликайте лікаря або телефонуйте 103!
Профілактика отруєння грибами:
- не купуйте гриби на стихійних ринках;
- уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтесь від споживання таких грибів;
- збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими;
- не беріть занадто молоді чи старі гриби, їх легко переплутати з отруйними;
- не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали;
- не збирайте гриби в посушливу погоду, у цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів;
- ніколи не куштуйте сирі гриби;
- готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
- варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
Перша допомога:
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі): негайно викликайте «Швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами слабкого розчину марганцівки або сольового, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!


