У липні 2021 року Головне управління Держпродспоживслужби в Луганській області надало коментар на телебаченні одного з українських каналів стосовно того, як правильно обрати харчовий продукт, посилаючись на вимоги Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».
Основними тезами коментаря було наступне:
- обов’язкова наявність інформації про харчовий продукт та спосіб її нанесення в частині назви харчового продукту;
- перелік інгредієнтів;
- будь-які інгредієнти або допоміжні матеріали для переробки;
- кількість певних інгредієнтів або категорій інгредієнтів у випадках, передбачених цим Законом України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»;
- кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання;
- мінімальний термін придатності або дата «вжити до»;
- будь-які особливі умови зберігання та/або умови використання (за потреби);
- найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчовий продукт, а для імпортованих харчових продуктів – найменування та місцезнаходження імпортера;
- країна походження або місце походження;
- інструкції з використання – у разі якщо відсутність таких інструкцій ускладнює належне використання харчового продукту;
- для напоїв із вмістом спирту етилового понад 1, 2 відсотка об’ємних одиниць – фактичний вміст спирту у напої;
- інформація про поживну цінність харчового продукту;
- правильне тлумачення інформації, яка вказана у маркуванні та інших супровідних документах на харчовий продукт;
- безпечний вибір харчового продукту, з урахуванням особливостей здоров’я людини;
- акцент щодо вмісту алергенів;
- наявність/відсутність харчових добавок натурального та синтетичного походження у харчовому продукту.
Месседжем Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області було донесення культури усвідомленого та відповідального вибору споживачем харчового продукту, який би відповідав його індивідуальним харчовим потребам.
Тільки через надання виробником повної та чесної інформації про харчовий продукт можна дозволити споживачу зробити безпечний вибір харчового продукту та забезпечити вдалий симбіоз «виробник – споживач».
Належне інформування споживача, це основний та перший обов’язок сумлінного виробника харчових продуктів, який занепокоєний здоров’ям споживачів та іміджем своєї компанії.