Амброзія полинолиста – однорічна рослина, небезпечний карантинний бур’ян. За своїм зовнішнім виглядом амброзія дуже нагадує полин звичайний або коноплю. Висота рослини може досягати до двох метрів. Коренева система проникає в ґрунт на глибину до чотирьох метрів і більше. Саме ця особливість дозволяє амброзії виживати навіть у найбільш посушливі роки. Стебло прямостояче, опушене з красивими ажурними листками завдовжки до 15-17 см, темно-зеленого кольору. Квітки в амброзії дрібні, різних відтінків зеленого кольору. Невеликі рослини продукують 50-300 насінин, добре розвинені рослини по 30-40 тисяч насінин, окремі екземпляри до 80-100 тисяч насінин. Насіння може переноситися на значні відстані з водними потоками, вітром, колесами автомашин, тракторів та іншими транспортними засобами, взуттям людей.

Чим небезпечна амброзія полинолиста?

За сильного засмічення, повністю витісняє інші рослини та відчутно (на 50-70 %), або й зовсім знищує врожай польових культур. Крім цього, пилок амброзії викликає алергічні захворювання у людей – поліноз. У хворих набрякають слизові оболонки очей, верхніх дихальних шляхів, відчувається головний біль, з’являється нежить, задишка, приступи бронхіальної астми, сльозоточивість, погіршується зір та підвищується температура, з’являється висипання на шкірі, які супроводжуються пригніченим настроєм і дратівливістю. Алергологи стверджують, що пилок амброзії – найагресивніший алерген, який, крім алергічної реакції, здатний викликати астму.

Заходи боротьби з карантинним бур’яном

Досвід боротьби з амброзією засвідчує: там, де вчасно та ретельно рвали амброзію з корінням, в майбутньому з’являються лише поодинокі рослини, які легко знищити. Ефективним комплексним заходом боротьби з карантинним бур’яном є об’єднання зусиль та знешкодження цієї небезпечної алергенної рослини із застосуванням агротехнічних, механічних та хімічних методів. Агротехнічний метод має ключове значення на сільгоспугіддях. Це дотримання чергування культур у сівозмінах, основний і передпосівний обробіток ґрунту, вчасний догляд за посівами. У населених пунктах – у вогнищах амброзії полинолистої – створення газонів із багаторічних трав (багаторічні трави пригнічують чисельність, ріст та розвиток амброзії). Хімічний метод доцільно застосовувати в промислових зонах, на узбіччях доріг, на сільгоспугіддях. Він передбачає застосування гербіцидів згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Досягти високого результату при застосуванні хімічних препаратів можна у фазі до 2-4 справжніх листочків амброзії. У більш пізніх фазах розвитку амброзії ефективність дії хімічних препаратів істотно знижується. Механічний метод – бажано застосовувати на територіях населених пунктів. На землях з високими санітарно-гігієнічними вимогами (землі навколо житлової забудови, громадських будівель, тваринницьких ферм, парки, стадіони, спортивні площадки), де не можливе застосування гербіцидів. Тут амброзія знищується шляхом виполювання, ручного видалення або скошування.

Враховуючи велику шкідливість амброзії полинолистої, як для сільського господарства, так для здоров’я людини, боротьба з нею є одним з важливих завдань усіх землекористувачів!

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45