На території Луганської області на сьогоднішній день проходе літ, відкладання яєць та відродження гусениць стеблового (кукурудзяного) метелика.

Стебловий (кукурудзяний) метелик – є найнебезпечнішим шкідником кукурудзи. Крім кукурудзи він пошкоджує: просо, сорго, соняшник, суданку та інші сільськогосподарські культури. Розвивається на товстостеблих бур’янах. На Україні розвивається зазвичай в одному поколінні, лише в Степу буває частково друге покоління, яке не встигає розвиватись. За підрахунками вчених, недобори врожаю кукурудзи від шкодочинності стеблового метелика в середньому сягають 12-15 %, а в роки масового його розмноження – 25-50 %.

Метелик розміром 26-32 мм, передні крила самця бурувато-коричневі з широкою світлою зубчастою смугою вздовж зовнішнього краю і темною плямою біля середини переднього краю; у самки передні крила світліші, біло-жовті або світло-коричневі. Гусениця 20-25 мм, сіро-жовта з червоним відтінком і поздовжньою смугою на спині; голова і щиток бурі. Зимують гусениці всередині соломин і решток стебел кукурудзи та інших товстостеблих рослин. В середині травня гусениці заляльковуються, прогризаючи перед цим круглий льотний отвір у сухій стеблині. Через 10-25 днів з лялечок виходять метелики, літ який відбувається з кінця травня до початку липня. Виліт від 50 до 75 % популяції відбувається протягом 3-х тижнів від початку льоту. Для появи перших кладок яєць необхідна сума ефективних температур 375° С, для масової яйцекладки – 430° С. В цей час самки відкладають яйця, розміщуючи їх з нижнього боку листків кукурудзи та інших кормових рослин. Фенологія кукурудзяного метелика тісно пов’язана з фенологією основної кормової культури (наприклад, метелики відкладають яйця на рослини кукурудзи, які перебувають у фазі цвітіння). Залежно від температури повітря через 3-14 днів з яєць виходять гусениці, які швидко вгризаються в пазуху верхніх листків, під обгортки качанів кукурудзи та ін. У перші години після відродження гусениці живуть відкрито на поверхні рослини. З третього віку гусениці вгризаються всередину стебел, ніжок качанів та волотей, всередину качанів, де виїдають серед рядів зерен довгі звивисті ходи й камери. В ряді місць через прогризи пошкоджених рослин висипається рудувата червоточина. Для гусениць стеблового метелика характерна міграційна здатність, як в межах однієї рослини, так і з однієї рослини на іншу. Гусениці нерідко переповзають з стебел на качани та нижчу частину стебла. Підгризені волоті часто зламуються. Найбільш небезпечні пошкодження стебел нижче качанів і самих качанів. До того ж пошкоджені качани уражуються хворобами. Після закінчення живлення гусениці залишаються зимувати в нижній частині пошкодженого стебла.

Заходи обмеження чисельності шкідника:

  • вирощування стійких сортів та гібридів кукурудзи;
  • агротехнічні заходи з обмеженням чисельності – знищення товстостеблових бур’янів, збирання кукурудзи в стислі строки на низькому зрізі (8-12 см), післязбиральне подрібнення решток дискуванням у два сліди з наступним заорюванням; висів кукурудзи у найоптимальніший для зони строк;
  • біологічний захист – для обмеження шкідливості стеблового (кукурудзяного) метелика на початку та під час масового відкладання яєць слід проводити випуск трихограми з нормою 50-100 тис. самиць, знищення бур’янів та квітучих нектароносів. Ураженість яєць трихограмою сягає 60-75 %;
  • хімічний захист – за наявності понад 18 % рослин з яйцекладками або 6-8 % рослин з гусеницями стеблового метелика, 1-2 гусениці на рослину посіви обприскують дозволеними до використання інсектицидами, згідно з «Переліком…».

Ефект від використання інсектицидів залежить від точного визначення строків обробок. Найвищий він тоді, коли препарати вносять під час проникнення перших гусениць у стебла, тобто через два-три тижні після початку льоту метелика або під час масового його льоту. Занадто рання обробка інсектицидами неефективна.

При роботі з засобами захисту рослин необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог!

Обов’язково попереджуйте про час і місце обробітку голів сільських і селищних рад та власників пасік!

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45