За даними Державної служби статистики України, а саме моніторингу динаміки цін на соціально значущі товари станом за квітень 2020 року на території Луганської області склалася наступна цінова ситуація.

Незмінними у порівнянні до попередньої декади звітного місяця залишалися середні ціни на хліб житній, житньо-пшеничний на 17,97 грн, батон – 13,74 грн та сало – 64,44 грн.

При цьому спостерігається зниження середніх цін у порівнянні до попередньої декади звітного місяця на птицю (тушки курячі) на 1,47 грн або 2,8% (50,31 грн), філе куряче – 4,22 грн або 4,4 % (91,22 грн), ковбаси варені першого гатунку – 0,39 грн або 0,4 % (106,5 грн) та сири м’які жирні – 0,60 грн або 0,5 % (116,45 грн).

Разом з тим збільшились середні ціни на такі продукти, як на рис на 0,74 грн або 3,3 % (23,27 грн), хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку – 0,05 грн або 0,3 % (18,58 грн), хліб пшеничний з борошна першого ґатунку – 0,04 грн або 0,2 % (17,41 грн), макаронні вироби з м’яких сортів пшениці – 0,42 грн або 2,3 % (19,03 грн), борошно пшеничне – 0,20 грн або 1,7 % (11,74 грн), крупи манні – 0,26 грн або 1,9 % (13,65 грн), крупи гречані – 5,06 грн або 16,5 % (35,78 грн), крупи ячні – 0,17 грн або 1,7 % (10,33 грн), пшоно – 0,19 грн або 0,8 % (22,73 грн), яловичину – 5,58 грн або 4,0 % (144,37 грн), свинину – 5,66 грн або 4,9 % (120,24 грн), рибу морожену – 0,10 грн або 0,1 % (80,45 грн), молоко пастеризоване жирністю до 2,6 % включно – 0,09 грн або 0,4 % (23,41 грн), сметану жирністю до 15 % включно – 0,19 грн або 0,3 % (64,50 грн), яйця – 2,42 грн або 16,8 % (16,84 грн), масло вершкове – 0,42 грн або 0,9 % (46,72 грн), олію соняшникову – 0,12 грн або 0,3 % (34,83 грн), яблука – 2,24 грн або 12,1 % (20,73 грн), капусту білокачанну – 0,77 грн або 13,3 % (6,54 грн), цибулю ріпчасту – 7,59 грн або 73,0 % (17,98 грн), буряк – 0,28 грн або 4,2 % (6,95 грн), моркву – 0,64 грн або 9,9 % (7,07 грн), картоплю – 2,4 грн або 17,0 % (16,51 грн) та цукор – 0,73 грн або 5,1 % (15,12 грн).

Коливання (збільшення або зменшення) цін на продовольчі товари обумовлено насамперед дією сезонного фактору тобто влітку продукти харчування дешевші, оскільки ринок наповнюється продукцією виробництва домогосподарств, і пропозиція перевищує попит, а в осінньо-зимовий період навпаки стрімко скорочується виробництво, що призводить до збільшення цін.

Також великий вплив на ціни мають витрати, пов’язані з транспортуванням та виробництвом продуктів харчування, які враховуються в їх собівартості. У першу чергу йдеться про зміни тарифів та цін на електричну енергію, паливно-мастильні матеріали, а також зростання мінімальної заробітної плати.

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45