За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, за 10 місяців 2019 року в Україні зареєстровано 31 спалах вірусного гепатиту А. Захворіло на гепатит А 2410 осіб. За аналогічний період минулого року зареєстровано 2344 осіб. Тобто загалом по Україні показник захворюваності зріс на 2,8%.

Вірусне ураження печінки гострого характеру – це хвороба Боткіна, яка в офіційній медицині класифікується як вірусний гепатит А. Ознаки патології яскраво виражені і специфічні, тому з діагностикою проблем не виникає. Захворювання може призвести до тяжких ускладнень та інвалідності пацієнта, тож лікування хвороби Боткіна проходить лише в стаціонарі під контролем фахівців.

Інкубаційний період гепатиту А – це час від моменту інфікування до появи перших симптомів. В середньому він триває близько 30-35 діб, але в деяких випадках може варіюватися від 15 до 50 діб. Під час інкубаційного періоду вірус поширюється тільки по кров’яному руслу, симптоми захворювання відсутні. Людина відчуває себе цілком здоровим, хоча вже й становить небезпеку для оточуючих.

Найчастіше діагностується гостра форма вірусного захворювання. Хронічний гепатит А зустрічається рідко і кожне його загострення протікає важко. Хвороба Боткіна нерідко виявляється в дитячому та підлітковому віці. Лікарі це пов’язують з тісним контактом між дітьми та перебуванням у компактних приміщеннях.

Симптоми вірусного гепатиту А

Класичні ознаки хвороби Боткіна в дитячому віці:

  • виражена слабкість, млявість і підвищене потовиділення в стані спокою;
  • підвищення температури до субфебрильних показників (37 градусів і трохи вище);
  • розлад травної системи – блювання незалежно від вживання їжі, пронос;
  • виділення сечі вираженого темного кольору і безбарвного (білуватого) калу. Жовтушність шкіри і слизових проявляється лише на 7-10 день після потрапляння вірусу в організм. Діагностувати захворювання можна після проведення специфічного аналізу крові на гепатит А.

Якщо патологія протікає у важкій формі, з’являються додаткові симптоми вірусного гепатиту А:

  • різке підвищення температури тіла до критичних показників;
  • збільшення печінки – орган пальпується лікарем руками без специфічного інструментального огляду;
  • зниження серцевих скорочень, ритм збивається;
  • збільшення селезінки;
  • хворобливість в області правого підребер’я при натисканні.

Ознаки хронічного гепатиту А у хворого відрізняються варіативністю. В періоди ремісії людина відчуває себе здоровою, жовтушність шкіри і слизових оболонок відсутня, можливе незначне відчуття тяжкості в правому підребер’ї. Загострення хвороби відбувається при зниженні імунітету, вживанні алкоголю, авітамінозі. В цьому випадку всі класичні симптоми проявляються інтенсивно.

Як передається гепатит А

Джерелом вірусу є хвора людина, організм якого перебуває в інкубаційному періоді. Особливу небезпеку являє стадія безсимптомного перебування вірусу в кров’яному руслі. Як тільки з’являється жовтушність на шкірі і слизових, ймовірність зараження знижується.

Як передається гепатит А:

  1. Фекально-оральним способом. Через випорожнення, при недотриманні правил особистої гігієни, користуванні загальним посудом і предметами особистої гігієни.
  2. Через продукти харчування. Важко встановити конкретне джерело вірусу, адже інкубаційний період хвороби великий. Вважається, що простіше всього інфікуватися через продукти, які не пройшли термічної обробки, фрукти, овочі і ягоди з ділянок, що удобрюються органікою.
  3. Через воду. Зустрічається цей шлях передачі вірусу рідко і найчастіше в регіонах з поганими побутовими умовами, а також в період стихійних лих та аварій.
  4. Через мух. Деякі дослідники припускають, що вірус гепатиту А може переноситися мухами, але реальна поширеність цього чинника поки не доведена наукою.

Профілактичні заходи

Профілактика гепатиту А у дітей полягає в перериванні шляхів передачі вірусу. Основними заходами вважаються:

  • забезпечення якісною питною водою;
  • створення сприятливих санітарних умов вдома і в навчально-виховних установах;
  • дотримання гігієнічних правил;
  • вживання в їжу термічно оброблених і безпечних продуктів.

Як уникнути зараження гепатитом А, якщо в колективі є хворі люди? Необхідно відразу ж ізолюватися на інкубаційний період і пройти обстеження у лікарів.

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45