Важливою умовою підвищення врожайності озимої пшениці є використання для сівби високоякісного насіння кращих районованих сортів, пристосованих до умов вирощування на території Луганської області.

Призначене для сівби насіння має бути високо життєздатним за схожістю та енергією проростання. Важливим показником посівної якості насіння є також його висока чистота від насіння бур’янів, особливо карантинних, та інших домішок. Сівба таким насінням забезпечує високу і дружну схожість, інтенсивніше формування кореневої системи, вузла кущення і вегетативних пагонів з підвищеною стійкістю проти несприятливих умов зимівлі.

За Державними стандартами України, для сівби пшениці рекомендовано використовувати сертифіковане насіння не нижче 1-2 генерації (репродукції) зі схожістю для м’якої пшениці не менше 92%, чистотою від насіння бур’янів та інших домішок не менше 98%, сортовою чистотою не менше 99%, вологістю не більше 14%.

Перед сівбою насіння калібрують за крупністю і вирівняністю: очищають від насіння бур’янів та інших культурних рослин і пожнивних домішок; протруюють від збудників хвороб та ґрунтових шкідників; обробляють мікроелементами, бактеріальними препаратами тощо. Для сортування і очищення насіння використовують зерноочисні машини різного типу. Дуже ефективними машинами для очищення та калібрування насіння є зерноочисні машини типу САД (аеродинамічні сепаратори).

Протруюють насіння, доведене до стандартної вологості (14%) за 2-3 тижні або за 2-4 дні до сівби. Проти збудників найбільш поширених хвороб (кореневих гнилей, твердої сажки, борошнистої роси, бурої листкової іржі) застосовують хімічні препарати. В зв’язку з поширенням в осінній період переносників хвороб (тлі, цикади, блохи) насіння слід протруювати засобами захисту рослин, які захищають сходи від заселення збудниками вірусу. Для одночасного захисту рослин від хвороб і ґрунтових шкідників насіння обробляють комплексними препаратами. Для поліпшення якості протруєння препарати краще застосовувати у вигляді суспензій, зволожуючи їх водою з розрахунку 10 л на 1 тн насіння. З метою досягнення максимального контакту насіння з пестицидами необхідно провести інкрустацію.

Встановлено, що максимальної продуктивності пшениці досягають при кількості рослин на час збирання 300-400 шт/м2 при наявності 500-600 продуктивних стебел з добре сформованим колоссям. Одним з технологічних прийомів формування оптимальної густоти рослин пшениці на посівній площі є вибір ґрунтових умов, біологічних особливостей сорту, строків і способів сівби та інших факторів урожайності. При встановленні норм висіву потрібно враховувати кущистість і високородючість сорту. Як правило, висококущисті й високорослі сорти, які формують густий стеблостій, схильний до вилягання, висівають рідше, ніж менш кущисті й високорослі сорти, стійкі проти вилягання. Норми висіву залежать від строків сівби пшениці. При запізненні із сівбою їх підвищують, щоб зменшити загрозу можливого зрідження посівів внаслідок загибелі недостатньо розвинених рослин з настанням ранніх осінніх заморозків.

Норми висіву підвищують при сівбі пшениці після стерньових попередників, на площах, недостатньо очищених від бур’янів та перехресному способі сівби. Визначаючи норму висіву, обов’язково враховують якість насіння – його схожість, чистоту та масу 1000 насінин.

Переважно оригінаторами та авторами сортів рослин озимої пшениці розроблені середні норми висіву пшениці для кожної ґрунтово-кліматичної зони України, які за сприятливих умов, забезпечують рекомендовану для них густоту посіву. Відповідно до загальних рекомендацій, оптимальні норми висіву для середньорослих сортів, вирощуваних на ґрунтах середньої родючості, становлять у районах Луганської області (степова зона) – 4,5-5,0 млн. шт. схожих зерен на 1 га.

Залежно від сорту пшениці та конкретних умов вирощування норми висіву уточнюють.

Під час підготовки насіння озимих культур під урожай 2020 року аграріям Луганщини слід звернути увагу на дотримання законодавства України у сфері насінництва та розсадництва.

Так, згідно Закону України «Про насіння і садивний матеріал» використання для сівби насіння, яке не має відповідних сертифікатів, заборонено.

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45