За даними Державної служби статистики України на території Луганської області склалася наступна цінова ситуація на соціально значущі товари станом на березень 2019 року.

Спостерігається зниження середніх цін у порівнянні до попереднього звітного місяця на такі продукти, як рис на 0,11 грн або 0,4% (23,38 грн), яловичину – 0,80 грн або 0,6% (127,56 грн), свинину – 1,28 грн або 1,1% (111,63 грн), ковбаси варені першого ґатунку – 0,02 грн або 0,1% (94,13 грн), яйця – 1,20 грн або 5,3% (22,70 грн), олію соняшникову – 0,09 грн або 0,3% (34,98 грн), сало – 0,32 грн або 0,4% (76,57 грн), цибулю ріпчасту – 1,65 грн або 8,9% (18,51 грн), буряк – 0,26 грн або 2,1% (12,60 грн) та моркву – 0,34 грн або 3,0% (11,41 грн).

Разом з тим збільшились середні ціни на такі продукти, як на хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку на 0,16 грн або 0,7% (22,63 грн), хліб пшеничний з борошна першого ґатунку – 0,21 грн або 1,1% (18,22 грн), хліб житній, житньо-пшеничний – 0,21 грн або 1,1% (19,02 грн), батон 500 г – 0,10 грн або 0,8% (13,02 грн), макаронні вироби з м’яких сортів пшениці – 0,18 грн або 1,0% (18,00 грн), борошно пшеничне – 0,14 грн або 1,2% (11,64 грн), крупи манні – 0,08 грн або 0,6% (14,00 грн), крупи гречані – 0,02 грн або 0,1% (16,78 грн), крупи ячні – 0,24 грн або 1,9% (12,63 грн), пшоно – 1,79 грн або 6,3% (28,27 грн), птицю (тушки курячі) – 0,17 грн або 0,3% (58,32 грн), філе куряче – 0,29 грн або 0,3% (104,65 грн), рибу морожену – 1,09 грн або 1,4% (76,67 грн), молоко пастеризоване жирністю до 2,6% – 0,05 грн або 0,2% (24,18 грн), сири м’які жирні – 0,48 грн або 0,5% (100,15 грн), сметану жирністю до 15% – 0,27 грн або 0,5% (58,17 грн), масло вершкове – 0,21 грн або 0,5% (40,29 грн), яблука – 0,05 грн або 0,5% (9,48 грн), капусту білокачанну – 4,01 грн або 23,2% (17,26), картоплю – 0,07 грн або 0,7% (10,16 грн) та цукор – 0,03 грн або 0,2% (14,16 грн).

Коливання (збільшення або зменшення) цін на продовольчі товари обумовлено насамперед дією сезонного фактору тобто влітку продукти харчування дешевші, оскільки ринок наповнюється продукцією виробництва домогосподарств, і пропозиція перевищує попит, а в осінньо-зимовий період навпаки стрімко скорочується виробництво, що призводить до збільшення цін.

Також великий вплив на ціни мають витрати, пов’язані з транспортуванням та виробництвом продуктів харчування, які враховуються в їх собівартості. У першу чергу йдеться про зміни тарифів та цін на електричну енергію, паливно-мастильні матеріали, а також зростання мінімальної заробітної плати.

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45