Ботулізм - про що варто знати

За інформацією Центру громадського здоров'я України станом на 10 червня 2025 року в Україні зареєстрований 31 осередок ботулізму, де постраждала 41 людина, серед них четверо дітей. І, на жаль, у 2025-му році маємо два летальних випадки, тому що це серйозне захворювання, яке може призводити до ускладнень і навіть з летальними випадками. Один з перших випадків був зареєстрований на Прикарпатті, де людина отруїлася консервованим м'ясом домашнього приготування. Також повідомлялося про випадки у Волинській, Дніпропетровській, Запорізькій, Львівській, Одеській, Тернопільській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Київській областях та у Києві

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування  м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті,  неправильно/недостатньо  термічно оброблені, транспортувались або  зберігались  неналежним чином.  Навіть консерви, у яких все гаразд  з  терміном  придатності,  виглядом  і  смаком,  можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком,  мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Останнім часом у домашніх умовах набувають популярності такі методи, як копчення, в’ялення, соління риби та м’ясних виробів. Така продукція теж являє небезпеку зараження ботулізмом, особливо риба з нутрощами.  Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму,  якщо дотримуватися простих  гігієнічних   правил.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 годин після споживання зараженої  їжі.  Водночас,  симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години)  або значно пізніше (4 доби і більше).  

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору — не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим,  гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова  слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок;
  • розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

За найменшої  підозри на ботулізм негайно  зверніться до лікаря! Госпіталізація  обов’язкова  незалежно від тяжкості перебігу захворювання. Лікування  ботулізму  лише  в  умовах  стаціонару,  де  єдиним  специфічним  методом  лікування  є  введення   ботулінічного  антитоксину (протиботулінічної  сироватки).

Найбільш ефективним способом профілактики ботулізму є дотримання правил безпеки. Передусім, уникайте споживання їжі, якщо ви не впевнені в її якості. Небезпечним є  споживання в’яленої, солоної та консервованої риби, оскільки така риба могла бути заражена у природних умовах і не проходила термічної обробки. Також варто уникати споживання продуктів, якщо ви не можете бути впевнені у дотриманні умов їх зберігання та транспортування.

Рекомендації щодо запобігання захворювання на ботулізм:

 - Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму: роздуті бляшанки; банки зі здутими кришками; банки, з яких щось витікає; банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

-  Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік, або термін зберігання яких сплив.

- Не купуйте на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях не санкціонованої торгівлі м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;

-   Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином.

- Перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування піддавайте їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури 80°С руйнується через 5–25 хвилин, в залежності від продукту, а за температури 100°С — у перші хвилини.

-  Ретельно дотримуйтесь технології домашнього консервування та виконання санітарно-гігієнічних вимог.

Пам’ятайте! Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, ніж  лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких.

 

 

 

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45