Питна вода – це харчовий продукт, вироблений системою водопостачання для щоденного споживання. Якість води, що вживає людина, має значний вплив на її здоров’я. Питна вода, повинна бути безпечною, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад
Головне управління Держпродспоживслужби в Луганській області, нагадує основні вимоги ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» до пунктів розливу, пунктів доочищення питної води, яких повинні дотримуватися всі власники та на що потрібно звернути увагу пересічному громадянину під час придбання доочищеної води.
- Для реалізації в пунктах розливу повинна використовуватись вода з підземних джерел питного водопостачання або водопровідна питна вода, яка пройшла додаткову обробку.
- Виробництво питної води, яка доставляється до пункту розливу, повинно здійснюватися відповідно до технологічного регламенту, що має позитивний висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи.
- Виробничий контроль безпечності та якості питної води повинен здійснювати власник підприємства, що виробляє доочищену питну воду для заповнення пункту розливу.
- Результати лабораторного дослідження води повинні бути в пункті розливу, доступні для ознайомлення.
- Місце реалізації питної води з пунктів розливу повинно бути розташовано на території з твердим покриттям, що упорядкована та знаходиться на відстані не менше ніж 50 м від місць забруднення (сміттєзбірники, вбиральні, магістралі з інтенсивним рухом транспорту, автостоянки тощо).
- Територія поблизу пункту розливу повинна утримуватися в чистоті з організованим відведенням поверхневого стоку.
- Термін зберігання питної води в пунктах розливу у стаціонарних ємностях не повинен перевищувати 24 години, а у транспортних ємностях (автоцистернах) – 6 годин.
- Забороняється заповнювати питною водою ємності із залишками питної води, залишки води повинні бути злити в каналізацію.
- В пунктах розливу питної води повинен бути інформаційний листок із зазначенням інформації щодо:
- виду води, дати виготовлення та умов її зберігання;
- найменування, адреси та телефону виробника і місця її виготовлення;
- місця знаходження підземного жерела питного водопостачання та номера і глибини свердловини;
- посилання на нормативний документ, згідно з яким виготовлено питну воду.
- Пункт розливу повинен бути обладнаний прилавком, до якого підведений трубопровід з металевим краном для розливу питної води (кран слід розташовувати над прилавком на висоті не менше ніж 0,5 м).
- При наповненні тари питною водою треба уникати безпосереднього дотику між краном та тарою.
- Термін зберігання питної води, набраної з пунктів розливу у тарі споживача не повинен перевищувати 24 години за умови її зберігання у чистій закритій тарі при температурі від 5 0C до 20 0C в місцях, захищених від попадання прямих сонячних променів.
- Полімерну тару багаторазового використання, необхідно перед заповненням ретельно мити.
Для пиття та приготування їжі воду, забрану з пунктів розливу, рекомендуємо додатково кип’ятити.
Обережно ставтеся до вибору джерела питної води! Бережіть своє здоров’я та здоров’я ваших близьких!