Куди звертатися за захистом своїх прав

Захист прав споживачів — складова частина захисту прав людини. Законодавство України захищає права споживачів. Нагадаємо куди саме потрібно звертатися за захистом своїх прав у різних випадках.

Якщо продавець не використовує касовий апарат, то споживач може скаржитися до Державної податкової служби, яка сьогодні, попри запровадження воєнного стану, може проводити перевірки й накладати штрафи на суб?єктів господарювання.

Повідомити про маркування товару іноземною мовою, а не державною, як того вимагає законодавство, можна до Уповноваженого із захисту державної мови. Для цього на сайті Уповноваженого є спеціальна форма.

Порушення у сфері фінансових послуг оскаржують до Національного банку України, а саме до Управління захисту прав споживачів фінансових послуг. Подати скаргу також можна онлайн.

Для надання консультацій і роз’яснень з приводу порушення прав споживачів при купівлі товарів, гарантійному ремонті та гарантійному обслуговуванні, наданні послуг, звертайтесь до Держпродспоживслужби та її територіальних органів.

Якщо вас обкурюють, звертайтеся із зауваженнями до адміністрації закладу або установи; звертайтеся до поліції за номером 102; складайте скаргу до Держпродспоживслужби на заклад, адміністрація якого створює умови для куріння або іншим чином порушує норми «бездимного» законодавства.

У разі виявлення реклами, стимулювання продажу та спонсорство тютюну в т.ч. реклами в мережі «Інтернет» обов’язково інформуйте про це Держпродспоживслужбу або через сервіс Центру громадського здоров’я.

Водночас зазначаємо, що для захисту свої законних прав Ви можете звернутись до суду. Відповідно до частини 3  статті 22 Закону України "Про захист прав споживачів"  споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов’язані з порушенням їх прав. Зараз це розповсюджений досвід в європейських країнах.

Суди працюють без обмеження їх функцій в умовах воєнного стану задля недопущення обмеження конституційного права особи на судовий захист. Відповідно до частини 2 статті 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

 

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45