До Міжнародного дня здоров'я рослин!

Організація  Об'єднаних Націй оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров'я рослин. Цей крок має на меті підвищити глобальну обізнаність людей про те, як збереження здоров’я рослин допоможе ліквідувати голод,  захистити біологічне різноманіття та стимулюватиме економічний розвиток країн.

Діяльність людини: промисловість, енергетика, видобуток корисних копалин, транспорт, міжнародна торгівля та сільське господарство змінюють природні екосистеми впливаючи на зміну клімату. Знищуються умови перебування багатьох видів живих істот, в тому числі рослин, через що зменшується біологічне різноманіття в природі. Місця зниклих видів, так звані біологічні ніші, займають інші інвазійні види. Які частіше представлені карантинними та некарантинними шкідливими організмами, що переміщуються при нехтуванні заходами біологічної безпеки в міжнародній торгівлі чи подорожах. Шкідливі комахи, збудники хвороб рослин та насіння бур'янів з промисловими вантажами, транспортом та багажем проникають в регіони де їх раніше не було. В придатних для їх розвитку умовах спричиняють масові спалахи та провокують зменшення або втрату врожаю сільськогосподарських посівів, а інколи і знищення аборигенних видів рослин в цілих регіонах та навіть країнах.

Рослини становлять основу життя на нашій планеті виробляючи органічні речовини з мінеральних шляхом фотосинтезу. Ця рослинна біомаса і є основою всіх харчових ланцюжків в природі від споживання рослин травоїдними до розкладання органічних решток бактеріями і грибами. Рослини виробляють приблизно 98% кисню на планеті підтримуючи життя. 

Рослини складають близько 80% їжі яку споживає людство. Тому ризики втрати врожаїв через спалахи розвитку шкідників та хвороб рослин, занесених при міжнародних перевезеннях з нехтуванням міжнародних стандартів фітосанітарних заходів, можуть занадто небезпечні для продовольчої безпеки більшості країн світу.

Заходи ініційовані ООН мають на меті охопити найбільшу аудиторію прогресивного суспільства як в світі та і в Україні. Безпечне виробництво рослинної продукції хоч промислових цілях так і на власних земельних ділянках повинно дотримуватися норм направлених на збереження здоров'я рослин. А це використання здорового посівного матеріалу, заходів захисту рослин від шкідників, хвороб та бур'янів з використанням дозволених препаратів для захисту рослин. Дотримання регламентів застосування пестицидів та міжнародних стандартів фітосанітарних заходів при зберіганні, переробці та переміщенні рослин і рослинної продукції.

В умовах сучасної ситуації в Україні збереження здоров’я рослин є неймовірним, а іноді і небезпечним  викликом для всіх спеціалістів в галузі рослинництва. Широкомасштабні бойові дії не дозволяють здійснювати необхідні фітосанітарні заходи в деяких північних, східних та південних регіонах нашої країни. Так через загрозу життю та здоров'ю людей не здійснюються обстеження на встановлення фітосанітарного стану фітоценозів, не здійснюються заходи спрямовані на запобігання проникненню та розповсюдження регульованих шкідливих організмів. В деяких регіонах через бої неможливо навіть здійснити обробіток ґрунту та посів. На територіях засмічених вибухонебезпечними предметами (мінами, нерозірваними снарядами та набоями) можуть безконтрольно розмножуватися шкідники та бур'яни, які в подальшому стануть резерваціями для розповсюдження зарази.

Також засмічення ґрунтів та ґрунтових вод хімічними вибуховими речовинами, продуктами згорання палива та вибухівки уламками боєприпасів становить велику небезпеку для здоров'я рослин і людей в подальшому.

Комплексне забезпечення здоров’я рослин має величезне значення для підтримки життя на землі, і кожен з нас має нести відповідальність та відігравати свою роль в житті суспільства і живої природи в цілому.

 

 

 

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45