Завдання зберігання насіння – зберегти якість насіння певний час від збирання до використання.
Насіння, що закладається на зберігання, повинно мати високу життєздатність.
Щоб насіння не втратило посівні якості, його потрібно зберігати в обладнаних насіннєсховищах згідно внутрішньогосподарському плану розміщення насіння по культурах, сортах і репродукціях.
Основні вимоги до насіннєсховищ:
- надійна ізоляція насіння від атмосферних та ґрунтових вод, різких перепадів температури та проникнення гризунів, шкідників, сховища повинні бути критими та сухими, знезараженими від комірних шкідників;
- запобігання змішуванню або взаємозасмічуванню насіння, в суміжних засіках забороняється складувати насипом насіння важковідокремлюваних культур, а також різні сорти однієї культури;
- висота насипу для зернових і зернобобових культур не повинна перевищувати 2 м, олійних – 1 м. У складських приміщеннях з активною вентиляцією висота бурту насіння зернових культур допускається до 3 м. Насіння, яке затарено в мішки, штабелюють етикетками назовні на дощаних настилах або піддонах на відстані від підлоги не менше 15 см, від стін сховища і між штабелями 70 см;
- вільний доступ для огляду і відбору проб до кожної партії насіння, розміри штабелів та відстань між ними повинні забезпечувати доступ для відбирання проб насіння з будь-якого місця, для зручності приймання, відпускання насіння й догляду за ним між штабелями залишають технологічні проходи завширшки не менше 1,5 м;
- можливість природньої вентиляції або облаштування для активної вентиляції.
Під час зберігання насіння систематично проводять спостереження за:
- вологістю насіння, яку під час зберігання потрібно систематично вимірювати;
- температурою насіння, яка характеризує стан насіннєвої маси. Температура в межах від 0 до 5° С є найбільш сприятливою для зберігання насіння;
- заселеністю шкідниками, комахи і кліщі не розвиваються у сухому та холодному насінні, тому охолодження і підсушування насіння – ефективні заходи попередження появи шкідників, а водночас і пліснявих грибів. У деяких випадках добрі результати дає додаткове механічне очищення насіння, але найбільш ефективним заходом знищення шкідників є газація (фумігація) насіння.
Кожна партія насіння, що зберігається, повинна пройти перевірку посівних якостей, а до закінчення терміну дії документу про якість, здійснити аналіз повторно. Облік насіння, його рух, якість відображають у «Шнуровій книзі обліку насіння» встановленої форми.