Пероральна кампанія проти сказу

В останню декаду жовтня поточного року в Луганській області, на територіях користувачів лісомисливських угідь планується проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу.

Заходи будуть здійснюватись на виконання Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин в Україні на 2021 рік, погодженого рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України від 29.01.2021 № 1.

Епізоотична ситуація в Україні та Луганській області щодо сказу тварин залишається не стабільною та потребує дієвих заходів профілактики з недопущення виникнення інфекції. Постійно проводиться вакцинація сприятливих свійських тварин, але небезпека приходить з дикої фауни, від тварин, яких ми не можемо ізолювати та піддати класичним щепленням. Поширюють сказ у природі лисиці, вовки, єнотовидні собаки та бродячі тварини. Однак, основним джерелом вірусу сказу є червона лисиця. У зв’язку із стійкою циркуляцією вірусу серед диких тварин, особливе місце в системі заходів боротьби зі сказом природного типу займає пероральна імунізація диких тварин, ефективність якої доведена світовим та європейським досвідом, а також результатами, отриманими після проведення цих заходів в Україні. Вакцина створює специфічний імунітет при пероральному застосуванні; не викликає захворювання у молодих тварин; не виділяє вакцинний вірус зі слиною; безпечна для інших тварин; безпечна для людини і природного середовища; стабільна в польових умовах.

Вакцина має вигляд невеликих брикетів принад розміром 3 см на 5 см, із різким запахом м’ясо-кісткового борошна. Усередині – желеподібна капсула з вакциною проти сказу. Для імунізації використовується високоімунна антирабічна вакцина Орісвак, виробник ТОВ «Укрветпромпостач» (м. Бровари).

УВАГА! Поширення вакцини у принадах буде здійснюватись наземним розподілом шляхом розкладання принад з вакцини, рівномірно на всіх територіях у визначених зонах із розрахунку 25-30 доз на один квадратний кілометр. Обробляється дика фауна, за винятком населених пунктів і великих водних просторів із врахуванням ареалу проживання лисиць.

Головне управління Держпродспоживслужби в Луганській області звертає увагу населення та просить з порозумінням віднестись до заходів щодо вакцинації диких м’ясоїдних тварин:

  • при виявленні принад не руйнувати їх, не брати в руки та не штовхати з місця.

Заздалегідь дякуємо за порозуміння!

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45