Заходи профілактики гострих кишкових інфекцій

Кишкові інфекції – це група інфекцій, що викликає захворювання травного тракту з такими клінічними проявами, як підвищення температури тіла, пронос, блювання.

Ці захворювання виникають внаслідок вживання заражених продуктів або води, які проникають в організм людини через брудні руки, продукти харчування.

Наявність збудників, їх розмноження в продуктах харчування не впливає на смакові якості харчів. Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3 діб.

Часто захворювання на кишкові інфекції стає наслідком вживання продуктів харчування, придбаних на стихійних ринках, у місцях несанкціонованої торгівлі, при вживанні продуктів, що пройшли недостатню термічну обробку.

Більшість спалахів виникає внаслідок недотримання санітарно-гігієнічних вимог, залучення носіїв кишкових інфекцій до приготування страв. А ще, це період відзначення масових урочистостей, мандрівок та подорожей, активного відпочинку на природі та біля річки.

Збудниками кишкових інфекцій можуть бути різноманітні віруси, бактерії та їх токсини.

К заходам профілактики гострих кишкових інфекцій відносяться:

  • дотримання особистої гігієни, ретельне миття рук з милом перед їжею і після відвідування громадського транспорту, туалету;
  • не вживайте для пиття воду з відкритих джерел або яка продається на розлив. Кип’ятіть воду!;
  • перед вживанням свіжих овочів слід їх ретельно мити і обдавати окропом;
  • для вживання вибирайте продукти, які піддані термічній обробці, ретельно прожарюйте (проварюйте) продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морські продукти. Не зберігайте їжу довго, навіть у холодильнику;
  • не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години. При покупці м’ясних і молочних продуктів віддавайте перевагу заводській упаковці, обов’язково переконайтеся в терміні придатності;
  • не допускайте контакту між сирими і готовими харчовими продуктами;
  • при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води, для миття посуду і рук використовуйте бутильовану воду;
  • купайтеся тільки у встановлених для цих цілей місцях. При купанні у водоймах і басейнах не слід допускати попадання води в рот.

Виконання цих нескладних порад допоможе уникнути захворювання гострої кишкової інфекції і зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких!

Але, якщо раптом у Вас виникли симптоми гострої кишкової інфекції (ГКІ), необхідно негайно звернутися за медичною допомогою!

Будьте завжди здорові!

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45