Особливості підготовки та використання насіння озимої пшениці

Озима пшениця – головна за важливістю культура, яка має значення стратегічної харчової культури.

Для сівби пшениці необхідно використовувати сертифіковане насіння, яке за генерацією є не нижче II репродукції зі схожістю для м’якої пшениці не менше 92%, чистотою від насіння бур’янів та інших домішок не менше 98%, сортовою чистотою не менше 98% та вологістю не більше від 14 до 15,5%.

Перед сівбою насіння калібрують за крупністю і вирівняністю: очищають від насіння бур’янів та інших культурних рослин і пожнивних домішок, протруюють від збудників хвороб та ґрунтових шкідників, обробляють мікроелементами, бактеріальними препаратами тощо.

На стадії проростання пшениця чутлива до безлічі шкідливих організмів. Бактерії, гриби, шкідники, нематоди можуть негативно впливати на ріст і розвиток молодої рослини, особливо за несприятливих погодних умов. Ці мікроорганізми можуть зберігатися безпосередньо на насінині або у ґрунті. За таких умов слід відмітити ефективність застосування протруєння насіння.

Завдяки протруєнню насіння відкривається можливість цільового нанесення невеликої кількості препарату якнайближче до цих об’єктів. Тому протруєння можна вважати й екологічно найбільш прийнятним способом хімічного захисту, що відповідає критеріям охорони навколишнього середовища.

Раніше протруювання насіннєвого матеріалу рекомендували проводити за 2-3 тижні до сівби, але досліди під час яких насіння протруювали з інтервалом за 1 добу сучасними системними або контактними препаратами з використанням плівкоутворювачів показали, що істотного впливу на ураження рослин кореневими гнилями, сажковими й іншими захворюваннями та продуктивності культури у зазначені строки не спостерігалося. Отже, протруювати насіння цілком можливо безпосередньо перед сівбою. Таким чином, можна уникнути організаційних ускладнень, пов’язаних зі зберіганням протруєного насіння.

З метою підвищення ефективності протруйників та зменшення можливого забруднення довкілля і поліпшення санітарно-гігієнічних умов працівників слід застосовувати плівкоутворювачі – натрієву сіль, карбоксиметилцелюлози, полівініловий спирт, СМАН, танол, рідкі комплексні добрива тощо.

Доцільно зауважити, що ранній захист посівів від насіннєвої, ґрунтової інфекції забезпечує гарантований урожай озимих зернових культур. Проте високої ефективності протруєння можна досягти лише за умов поєднання цього заходу з високим рівнем агротехніки.

У разі дотримання рекомендацій із застосування протруйники не викликають зниження польової схожості насіння культур, навіть таких, маса 1000 насінин яких нижча за звичайну.

Під час підготовки насіннєвого матеріалу завжди слід пам’ятати прислів’я: «що посієш те й пожнеш».

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45