Безпека харчових продуктів – це проблема, яка завжди буде турбувати споживачів. Одним з надійних засобів захисту споживачів харчових продуктів є система НАССР.
НАССР – Hazard Analysis Critical Control Points – система, що дозволяє передбачити оцінити ризики і запобігти випуск небезпечної харчової продукції, тим самим, забезпечити споживачам гарантії безпеки продукції. Система НАССР є науково-обґрунтованою системою, яка дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації і контролю небезпечних факторів: біологічного, хімічного і фізичного походження, починаючи від сировини до обігу та споживання готової продукції.
На сьогоднішній день застосування принципів НАССР є обов’язковою вимогою законодавства ЄС, США, Канади, Японії та багатьох інших розвинених країн світу.
На території України вже с 2019 року ця норма стала обов’язковою для всіх операторів ринку харчових продуктів, які провадять діяльність з харчовими продуктами.
Користь від впровадження НАССР:
- оптимізація процесів виробництва на всіх етапах технологічних процесів;
- раннє виявлення невідповідностей і можливість виключення їх впливу в майбутньому;
- раціональне використання обладнання і матеріальних ресурсів;
- відповідність кінцевого продукту всім вимогам клієнта (споживача), в тому числі показниками якості та безпеки;
- виконання вимог законодавства України, які передбачають впровадження системи НАССР на всіх підприємствах харчової галузі;
- можливість виходу на Європейський і світовий ринки.
Оскільки система НАССР є предметом державних перевірок, то недостатньо розробити документацію. Потрібно описати і налагодити процеси таким чином, щоб надати докази того, що ці процеси дозволяють випустити безпечну продукцію.
На сьогоднішній день перевірка стану впровадження системи НАССР відбувається Держпродспоживслужбою у формі аудиту відповідно до переліку питань, затвердженому наказом Мінагрополітики від 08.08.2019 «Про затвердження форми акта, складеного за результатами проведення заходу державного контролю у формі аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР» з періодичністю на основі ризик-орієнтованого підходу, виходячи із ступеня ризику діяльності потужності.
Слід зазначити, що сертифікація постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках відповідно до статті 21 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», не є обов’язковою.
Таким чином розробити документацію системи НАССР можуть і самі оператори ринку харчових продуктів, керуючись вимогами наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України № 590 від 01.10.2012 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)».
Кому потрібен НАССР:
- виробникам харчової продукції;
- будь-яким підприємствам громадського харчування (дитячі садки, шкільні їдальні, інтернати, лікарні, заклади ресторанного господарства, тощо);
- переробникам харчових продуктів;
- фірмам, зайнятим зберіганням, упаковкою, фасуванням та транспортуванням готової продукції;
- всім торговим компаніям, що реалізують продукти харчування.
Наявність лише розроблених документів не є панацеєю, тому що система повинна ефективно працювати на кожному етапі виробництва харчових продуктів.
У гіршому випадку, за невиконання цих обов’язків, українські оператори ринку отримають штраф, який для юридичних осіб становитиме 30 мінімальних заробітних плат, для фізичних осіб – 15 і зупинку роботи потужностей.