22 березня – Всесвітній день водних ресурсів

Щорічно 22 березня світова спільнота відзначає Всесвітній день водних ресурсів. Всесвітній (міжнародний) день водних ресурсів запроваджений Генеральною Асамблеєю ООН в 1993 році. В цей день в різних країнах проводяться заходи, присвячені підвищенню інформованості громадськості стосовно важливості збереження та освоєння водних ресурсів.

Мета цих заходів – привернути увагу до проблем якості питної води, необхідності охорони водних ресурсів та їх раціонального використання. У 2000 році ООН прийняла Декларацію тисячоліття. Розроблена спеціальна Програма дій на ХХІ століття, метою якої є забезпечення кожного жителя нашої планети чистою питною водою.

Також не варто забувати, що всі живі тварини і рослини складаються з води: тварини та риби – на 75%, медузи – на 99%, картопля – на 76%, яблука – на 85%, помідори – на 90%, огірки – на 95%, кавуни – на 96%. Навіть людина складається з води, 86% води міститься в тілі у новонародженого і до 50% у літніх людей.

Якщо людина втрачає 2% води від маси свого тіла, то у неї виникає сильна спрага. Якщо відсотки втраченої води збільшаться до 10, то у людини почнуться галюцинації. При втраті 12% людина не зможе відновитися без допомоги лікаря. При втраті 20% людина помирає.

Вода потрібна нам кожного дня – ми використовуємо її для пиття, приготування їжі, миття, охолодження, нагрівання і майже на кожному етапі виробництва товарів. Хоча понад 70% поверхні Землі вкрито водою, тільки близько 3% цієї води є прісними. Тільки третина прісної води доступна людині, інша зберігається в льодовиках. Більшу частину вільної води складають ґрунтові води. Таким чином, річки і озера містять всього лише близько 0,3% прісної води світу.

Для людини дуже важливо пити чисту воду – це одна з основних складових здоров’я, як і чисте повітря, здорова їжа і фізична активність.

Зараз стає очевидним, що ми споживаємо дуже багато води, більше, ніж Планета може відновити і очистити.

Більшість українців споживають воду з поверхневих водних джерел – річок водосховищ, зокрема з Сіверського Дінця забезпечується водою населення не тільки Луганської, але й Донецької та Харківської областей.

Основними джерелами забруднення поверхневих водних об’єктів є стічні води. Вода з річкової очищується до питної та транспортується до будинків і підприємств, а потім каналізаційні стоки після очистки повертаються знову до річок. Підприємства, що подають воду, контролюють якість та склад води на кожному етапі циклу. Застарілість обладнання, щорічне збільшення концентрації забруднюючих речовин спричиняють повернення до річок недостатньо очищених вод. Використання неякісної води впливає як на здоров’я окремих мешканців, так і погіршує екологічний стан цілих регіонів.

З метою проведення контролю додержання підприємствами вимог безпечності води, що подається населенню, запобігання поширенню на території Луганської області гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Луганській області в 2021 році спільно з місцевими органами виконавчої влади та за участю органів місцевого самоврядування під час адаптивного карантину продовжується робота по перевіркам об’єктів водопостачання та водовідведення щодо дотримання зон санітарної охорони джерел та об’єктів питного водопостачання, правил експлуатації систем питного водопостачання, встановлених режимів їх роботи, правил користування водозабірними спорудами, призначеними для задоволення потреб споживачів у питній воді, вимог законодавства щодо здійснення виробничого контролю за якістю та безпечністю питної води на об’єктах водопостачання тощо.

У поточному році фахівцями територіальних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області здійснено 24 перевірки об’єктів централізованого водопостачання, 4 перевірки об’єктів децентралізованого водопостачання, та 3 перевірки об’єктів водовідведення.

Під час здійснення комісійних перевірок, основними порушеннями на об’єктах централізованого водопостачання є:

  • порушення облаштування та організації зон санітарної охорони артезіанських свердловин;
  • зношеність обладнання та мереж;
  • недостатній запас дезінфекуючих засобів;
  • відсутність проведення відомчого лабораторного контролю.

Відповідно до укладених договорів здійснюється відбір та дослідження проб води питної за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками. З цією метою за звітний період досліджено 219 проб питної води централізованого водопостачання, кількість відхилень склала 5% за санітарно-хімічними показниками. В основному, вода за санітарно-хімічними показниками не відповідала нормативним значенням по каламутності, загальному залізу, загальній жорсткості, марганцю та сульфатам.

Для усунення порушень, виявлених у ході перевірок, на адресу органів місцевого самоврядування, балансоутримувачам підприємств були направлені листи з відповідними пропозиціями щодо вжиття вичерпних заходів реагування та доведення об’єктів питного водопостачання до нормативних вимог, надано 1 припис.

Також, про результати проведеної роботи, щотижнево інформується Луганська обласна державна адміністрація.

Робота фахівців Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області в складі комісій з питань обстеження об’єктів водопостачання та водовідведення населених пунктів триває.

Інформація щодо проведених заходів оприлюднюється на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області.

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45