Для реалізації плану реформування шкільного харчування в Україні, наприкінці 2020 року набрала чинності низка сучасних законодавчих актів України, які стосуються харчування дітей та підлітків у шкільних їдальнях.
З метою висвітлення зазначених вище актів, за ініціативи Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області 16.03.2021 та за підтримки керівника Луганського регіонального офісу програми U-LEAD з Європою Ігоря АГІБАЛОВА, відбулась сумісна нарада з відділами освіт та керівниками загальноосвітніх закладів об’єднаних територіальних громад Старобільського району (Марківська, Міловська, Біловодська територіальні громади) з питань, що стосуються забезпечення безпечного харчування дітей у закладах освіти Луганської області.
Спікери наради висвітили вимоги:
- регіонального плану заходів щодо створення належних умов для безпечного харчування у закладах освіти на 2021-2023 роки;
- наказу Міністерства охорони здоров’я від 25 вересня 2020 року № 2205 «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти»;
- наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 03.12.2020 № 2532 «Про затвердження гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти»;
- методичних рекомендацій щодо методології особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти затверджених наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 30.10.2020 № 2208.
Між учасниками наради відбулась дискусія, щодо теоретичних та практичних аспектів застосування вищевказаних нормативних документів.
Головним управлінням Держпродспоживслужби в Луганській області в подальшому планується проведення циклу семінарів-навчань для керівників закладів освіти, персоналу харчоблоків, представників суб’єктів господарювання, що задіяні в організації харчування дітей Луганщини.