За даними Державної служби статистики України, а саме моніторингу динаміки цін на соціально значущі товари станом за листопад 2020 року на території Луганської області склалася наступна цінова ситуація.
Спостерігається зниження середніх цін у порівнянні до попереднього звітного місяця на рис на 0,06 грн або 0,2% (23,90 грн), яловичину – 0,52 грн або 0,4% (143,60 грн), свинину – 0,47 грн або 0,4% (116,49 грн), яблука – 0,11 грн або 0,5% (22,50 грн), капусту білокачанну – 0,26 грн або 4,1% (6,03 грн), цибулю ріпчасту – 0,14 грн або 2,2% (6,09 грн) та моркву – 0,33 грн або 3,9% (8,12 грн).
Разом з тим збільшились середні ціни на такі продукти, як на хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку на 0,33 грн або 1,7% (20,20 грн), хліб пшеничний з борошна першого ґатунку – 0,43 грн або 2,2% (19,84 грн), хліб житній, житньо-пшеничний – 0,56 грн або 2,8% (20,19 грн), батон – 0,56 грн або 3,8% (15,11 грн), макаронні вироби з м’яких сортів пшениці – 0,75 грн або 3,8% (20,37 грн), борошно пшеничне – 0,46 грн або 4% (12,03 грн), крупи манні – 0,63 грн або 4,2% (15,56 грн), крупи гречані – 0,38 грн або 1,0% (38,30 грн), крупи ячні – 1,10 грн або 10,5% (11,56 грн), пшоно – 0,04 грн або 0,2% (20,18 грн), птицю (тушки курячі) – 0,56 грн або 1,0% (56,74 грн), філе куряче – 1,38 грн або 1,5% (93,09 грн), ковбаси варені першого ґатунку – 3,03 грн або 2,8% (112,37 грн), рибу морожену – 0,01 грн або 0,1% (82,25 грн), молоко пастеризоване жирністю до 2,6% включно – 0,08 грн або 0,3% (23,77 грн), сири м’які жирні – 0,93 грн або 0,8% (117,69 грн), сметану жирністю до 15% включно – 0,09 грн або 0,1% (65,75 грн), яйця – 0,67 грн або 2,9% (23,46 грн), масло вершкове – 0,42 грн або 0,9% (46,82 грн), олію соняшникову – 1,33 грн або 3,6% (37,88 грн), сало – 0,44 грн або 0,7% (65,04 грн), буряк – 0,09 грн або 1,5% (6,02 грн), картоплю – 0,48 грн або 4,7% (10,64 грн) та цукор – 1,40 грн або 7,6% (19,83 грн).
Коливання (збільшення або зменшення) цін на продовольчі товари обумовлено насамперед дією сезонного фактору тобто влітку продукти харчування дешевші, оскільки ринок наповнюється продукцією виробництва домогосподарств, і пропозиція перевищує попит, а в осінньо-зимовий період навпаки стрімко скорочується виробництво, що призводить до збільшення цін.
Також великий вплив на ціни мають витрати, пов’язані з транспортуванням та виробництвом продуктів харчування, які враховуються в їх собівартості. У першу чергу йдеться про зміни тарифів та цін на електричну енергію, паливно-мастильні матеріали, а також зростання мінімальної заробітної плати.