На Луганщині посилено державний санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення

З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, запобігання поширенню на території Луганської області гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Луганській області посилено державний санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення населених пунктів.

За період з 25 вересня по 01 жовтня 2020 року Головним управлінням Держпродспоживслужби в Луганській області спільно з представниками місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування було проведено комісійні перевірки 2-х об’єктів водопостачання, 4 комісійні перевірки трубчатих колодязів, 5 комісійних перевірок стану колодязів водопровідної мережі та 23 перевірки стану внутрішніх водопровідних мереж закладів освіти та 11 гуртожитків.

При проведенні комісійної перевірки водогону ОК «Наша вода» за адресою: Луганська область, Білокуракинський район, с. Олександропіль, виявлено наступне.

Господарську діяльність з централізованого водопостачання с. Олександропіль здійснює ОК «Наша вода». Водозабір здійснюється однією баштою Рожновського водозабору об’ємом 25 м3 з глибинним насосом. Територія водонапірної башти огороджена по периметру. Доступ сторонніх осіб неможливий. Затоплень та сміття на території не виявлено.

Виробничий контроль проводиться згідно робочих програм, в яких відображено: перелік показників, що потребують контролю, на санітарно-хімічні показники – щоквартально, на мікробіологічні показники – щомісячно Білокуракинським відділенням лабораторних досліджень Старобільської міжрайонної філії ДУ «ЛОЛЦ МОЗУ». Згідно результатів, дослідження води проводилися в вересні місяці, відхилень не виявлено.

На обслуговуванні та ремонті водопровідної мережі працює 1 чоловік, який має в наявності проходження періодичного медичного огляду. Нецентралізованого водопостачання на території населеного пункту немає.

Спеціалістами Старобільського районного управління прийнято участь в комісійних перевірках 4 трубчатих колодязів громадського користування м. Старобільська, які були проведені сумісно з фахівцями Старобільської міської ради та представниками балансоутримувача КП «Благоустрій м. Старобільськ» з метою перевірки дотримання вимог санітарного законодавства у зв’язку з виявленими відхиленнями мікробіологічних показників в зразках питної води.

За результатами виявлених порушень вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 на всіх об’єктах, а саме: порушення герметичності оголовків колодязів, відсутність кожухів, відсутність глиняного «замку», порушення відмостків складено довідки та на Старобільську міську раду направлено лист з пропозиціями щодо усунення виявлених порушень.

Спеціалістами Станично-Луганського районного управління здійснена комісійна перевірка каптажу Комишненської сільської ради, який здійснює водозабезпечення частини села Комишне. Каптаж знаходиться в низині балки в межах населеного пункту. Колодязь викладено шлакоблоком глибиною 2,5 м. Вода у водопровідну мережу з каптажу подається насосом. Каптаж знаходиться в павільйоні, має запірний пристрій. Джерело водопостачання в павільйоні відкрите, герметично не захищене. Водонапірна вежа знаходиться в аварійному стані, потребує заміни. Аварійних ситуацій не було. Дезінфікуючих засобів в достатній кількості (хлорне вапно 75 кг). Обслуговуючий персонал відсутній. Відповідальна особа – голова сільської ради. Медичний огляд пройдено. Виробничий контроль безпечності та якості питної води з джерел та водопровідної мережі в 2020 році проведено лише в липні, в 2019 році проводився ВП «Станично-Луганський департамент» КП «Попаснянський районний водоканал».

За результатами комісійної перевірки каптажу Комишненської сільської ради на адресу органу місцевого самоврядування надані листи з пропозиціями щодо усунення виявлених порушень.

З метою перевірки виконання припису проведено позаплановий захід державного нагляду (контролю) бювету питної води Сватівської міської ради за адресою: пл. 50-річчя Перемоги, 37б. З трьох пунктів припису виконано два, а саме:

  • надано розрахунки добового споживання води з бювету за останні три роки (2017-2020), згідно яких середньодобовий обсяг споживання води не перевищує 5м3, що згідно вимог статей 48, 49 Водного кодексу України дозволяє не отримувати дозвіл на спеціальне водокористування;
  • Сватівською міською радою укладено договір від 05.06.2020 № 101 із Сватівською міжрайонною філією ДУ «Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України» щодо організації лабораторного контролю безпечності та якості питної води з бювету згідно вимог розділу 5 ДСанПіН 2.2.4-171-10.

На виконання п. 3 припису, технічним обслуговуванням обладнання бювету займаються 2 особи ВКПП «Термо – Златополь», що знаходиться в м. Привілля згідно укладеного договору з Сватівською міською радою № 2 від 27.01.2020 р. В межах графіку обслуговування 15.10.2020 ці особи будуть виконувати планові роботи по обслуговуванню бювету та зобов’язані надати для контролю медичні книжки та інформацію щодо проходження ними гігієнічного навчання.

З метою контролю виконання цього питання Головним управлінням Держпродспоживслужби в Луганській області надано припис щодо усунення порушення.

Спеціалістами Рубіжанського міжрайонного управління в м. Рубіжному разом з представниками Комунального підприємства «Рубіжанське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» Рубіжанської міської ради та Комунального підприємства «Рубіжанське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» Рубіжанської міської ради було проведено 5 комісійних перевірок стану колодязів водопровідної мережі. За результатами перевірок порушень не виявлено.

Вживаються усі належні заходи щодо попередження, контролю та зниження ступеня поширення захворювань, пов'язаних із водою у рамках комплексних систем водопостачання з метою сталого використання водних ресурсів, забезпечення якості води в навколишньому середовищі, безпечної для здоров’я людей, та охорони водних екосистем.

Також за вказаний період спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області проведено перевірки виконання протиепідемічних вимог у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) на період карантину у 23 закладах освіти та 11 гуртожитків, в т.ч. перевірявся стан внутрішніх водопровідних мереж та організація питного режиму. За результатами обстежень порушень не виявлено.

За період з 25 вересня по 01 жовтня 2020 року з розподільчої мережі відібрано та досліджено 6 проб води централізованого водопостачання за мікробіологічними показниками та 6 проб за санітарно-хімічними показниками. За результатами лабораторних досліджень відхилень не виявлено.

Робота в даному напрямку проводиться та перебуває на контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області.

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45