Цибуля – дуже корисний овоч, який здатний захистити людину від найрізноманітніших хвороб. Але сама вона досить вразлива і може захворіти навіть лежачи на полиці у підвалі. Тому, під час зберігання її слід періодично ворушити і перебирати, щоб виключити появу гниючих цибулин, так як гниль швидко перекидається з хворих цибулин на здорові. Для уникнення такого розвитку подій, важливо знати ознаки хвороб, яким найчастіше піддається цибуля під час зберігання.
Шийкова гниль цибулі – хвороба дуже поширена й особливо шкідлива під час зберігання цибулі. Частіше уражуються цибуля-ріпка і цибуля-шалот. Виявляється головним чином у період зберігання. Вражається цибуля ще в полі. Захворювання розвивається тільки на ослаблених рослинах. У період старіння і ослаблення тургору листків паразит проникає в рослину через шийку цибулини і викликає її загнивання (звідси назва хвороби). Збудником шийкової гнилі є незавершений гриб Botrytis allii Mann, порядку Hyphomycetales. Під час зберігання цибулі гриб поширюється від хворих цибулин до здорових грибницею, не виключена можливість його розповсюдження конідіями. Спочатку гниль розвивається дуже повільно і в період збирання не виявляється. Характерні прояви – розм’якшення й ослизнення шийки (стеблового кінця), на якій з’являється сірий пухнастий наліт. Пізніше він стає порохуватим і на ньому утворюються дрібні чорні склероції, що з’єднуються в суцільну чорну кірочку. За інтенсивного розвитку шийкової гнилі нальотом вкривається майже вся цибулина. На окремих сірий наліт з’являється не біля шийки, а збоку чи біля денця цибулини, що пояснюється виникненням захворювання у місцях пошкодження.
Шийкова гниль може викликати втрати цибулі до 50% і більше. Доведено, що найінтенсивніше шийкова гниль розвивається на цибулі, яку вирощували у заплаві, а найменше – в супіщаному ґрунті. Більше уражуються білі сорти, менше – жовті й червоні.
Гниль донця (фузаріоз, фузаріозна гниль) – її збудником є гриб з роду Фузаріум, який може зберігатися в ґрунті на залишках рослин протягом 5 років. У деяких випадках джерелом інфекції стають заражені цибулини сівка, які через недогляд навесні були висаджені в ґрунт. Виявляється недуга влітку, коли на дворі стоїть спекотна погода, або вже під час зберігання цибулі. Серед перших симптомів фузаріозу, які повинні вас насторожити – потемнілі листя і утворився у їх підстави рожевий наліт – спори гриба. Щоб остаточно переконатися в «діагнозі», ви можете розрізати хворий овоч на дві половини: при фузаріозу нижня частина лусочок цибулини буде водянистою, блідо-сірого кольору.
Бактеріоз – збудником хвороби є бактерії Pectobacterium carotovorum і Bukholderia cepacia. Спочатку частина лусочок зараженої цибулини змінює колір з золотистого на сірувато-коричневий. Поступово вони покриваються слизом, стають м’якими і починають видавати неприємний запах. А незабаром гниль поширюється по всій поверхні цибулини.
Блакитна цвіль – (синьо-зелена цвіль) розвивається при зберіганні цибулі в затхлих, сирих, погано провітрюваних приміщеннях. Її збудником є гриби, представники роду Penicillium. Листя рослин уражуються вкрай рідко. Якщо все ж це відбувається, на них з’являються світло-жовті водянисті плями, покриті синьо-зеленою цвіллю.
При прогресуванні недуги, зазвичай через 2 місяці після закладки врожаю на зберігання, водянисті бурі плями і блакитні суперечки виникають і на денці, і бічних лусочках заражених цибулин. У той же час внутрішні соковиті лусочки набрякають, фарбуються в коричнево-сірий колір і починають гнити, стаючи джерелом неприємного запаху. Заражені рослини, які зберігаються в сухому приміщенні, поступово засихають.
Захисні заходи: дотримання сівозміни і просторової ізоляції між товарними посівами і насінниками при вирощуванні цибулі, недопущення механічного пошкодження цибулин, збирання цибулі лише в суху погоду. Також, для гарного збереження цибулин слід звертати увагу на умови, створені в сховищі для зберігання цибулі: температуру, відносну вологість повітря і вентиляцію. Для зберігання необхідно використовувати сорти та гібриди цибулі, які призначено для тривалого зберігання.