Управління

Оперативні новини

16.09.2019

Дослідження споживчого ринку відділом ринкового та метрологічного нагляду управління захисту споживачів у містах Лисичанськ та Сєвєродонецьк

Фахівці відділу ринкового та метрологічного нагляду управління захисту прав споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області відповідно до плану здійснення діяльності з ринкового нагляду на ІІІ квартал 2019 року, 11-13 вересня здійснили дослідження стану споживчого ринку у містах Сєвєродонецьк та Лисичанськ.

12.09.2019

Проведено семінар для виробників реклами

Головне управління Держпродспоживслужби в Луганській області продовжує роботу над виконанням Плану заходів з реалізації Концепції державної політики у сфері захисту прав споживачів на період до 2020 року.

12.09.2019

Проведено тренінг-навчання для фахівців міжрайонних, районних та міських управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській стосовно процесу проведення заходів державного нагляду (контролю)

11 вересня 2019 року фахівці управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області провели навчання з практичним використанням набутих навиків для фахівців міжрайонних, районних та міських управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області стосовно процесу проведення заходів державного нагляду (контролю).

11.09.2019

Як запобігти захворюванню на сальмонельоз

Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, збудником якого є патогенні мікроорганізми - сальмонели. Відомо більше 2200 типів сальмонел, із яких близько 100 – патогенні для людини.

Як запобігти захворюванню на сальмонельоз

Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, збудником якого є патогенні мікроорганізми - сальмонели. Відомо більше 2200 типів сальмонел, із яких близько 100 – патогенні для людини.

Сальмонельоз передається фекально-оральним шляхом, переважно харчовим шляхом. Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, качки, гуси, кури), гризуни, а також людина.

Факторами розповсюдження сальмонел, як правило, є продукти тваринного походження. Найчастіше захворювання виникає при споживанні інфікованих м’яса і м’ясних продуктів, яєць, особливо коли додаються в різні страви сирими (наприклад, в домашній майонез, соус, крем, пудинг).

Інфікування продуктів харчування відбувається при контакті сирих та готових продуктів, під час їх зберігання та транспортування, при використанні спільного кухонного приладдя.

Інкубаційний період сальмонельозу може тривати від декількох годин до двох днів.

Захворювання починається гостро з підвищення температури і наростання ознак інтоксикації (головний біль, ломота в м’язах, слабкість). Потім у животі виникає біль спастичного характеру з переважною локалізацією у верхніх відділах живота і пупкової області, нудота і часта блювота. Незабаром приєднується діарея, калові маси досить швидко набувають водянистий, пінистий характер, смердючий, іноді відзначається їх зеленуватий відтінок.

Після перенесеного сальмонельозу, незалежно від його форми, деякі хворі продовжують виділяти збудника (бактеріоносійство) до місяця. Якщо бактеріоносійство затягується більше трьох місяців, його визнають хронічним.

Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз, необхідно виконувати певні правила:

  • сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник і зберігати їх окремо;
  • яйця перед вживанням слід ретельно вимити. Чим свіжіше яйце, тим менше ймовірність розмноження в ньому сальмонел. У прохолодному місці яйця лежать без проблем 8 тижнів. На упаковках яєць стоїть дата фасування, а потрібно орієнтуватися коли яйце було знесене;
  • приготовану теплу страву з сирих яєць (наприклад, соус), необхідно вжити в їжу в перші дві години після приготування. А якщо холодну страву (майонез), то зберігати його можна в холоді не більше доби;
  • розморожувати кури слід в холодильнику. При приготуванні страв із птиці, не торкайтеся до інших продуктів;
  • м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;
  • страви, до яких додають молоко або яєчний жовток, необхідно додатково проварити;
  • для сирих продуктів використовувати окремий посуд та приладдя, після вживання обдавати окропом;
  • дотримуватись на кухні взірцевої чистоти, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів і гризунів;
  • необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо, після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету. Якщо не має умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, дезінфікуючі засоби для рук;
  • не допускайте змішування свіжоприготовленої страви із її залишками попереднього дня;
  • не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
  • під час поїздок не споживайте швидкопсувні продукти: молочні, м’ясні, салати, заправлені сметаною або майонезом, кремові вироби.

Якщо у Вас або членів Вашої родини все ж таки з’явилися перші симптоми захворювання – підвищення температури тіла, озноб, головний біль та біль у животі, пронос – негайно звертайтесь за медичною допомогою.

Пам’ятайте, що захворювання легше попередити, ніж лікувати. Захист Вашого здоров'я у власних руках.


Головне управління
Держпродспоживслужби
в Луганській області

ЦІЛОДОБОВА ГАРЯЧА ЛІНІЯ

044 364 77 80
050 230 04 28

УРЯДОВА ГАРЯЧА ЛІНІЯ

1545

АДРЕСА

93405, Луганська обл.,
м. Сєвєродонецьк,
вул. Пивоварова, 2

ГРАФІК РОБОТИ

Понеділок-Четвер 8:00-17:00
П'ятниця 8:00-15:45

КОНТАКТИ

(06452) 6-80-15
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

ЕЛЕКТРОННЕ ЗВЕРНЕННЯ

МИ В СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ

  • Безпечне молоко це просто
  • Як запобігти поширенню АЧС в приватних домогосподарствах?
  • Як уникнути отруєння бджіл?