Управління

Оперативні новини

16.09.2019

Дослідження споживчого ринку відділом ринкового та метрологічного нагляду управління захисту споживачів у містах Лисичанськ та Сєвєродонецьк

Фахівці відділу ринкового та метрологічного нагляду управління захисту прав споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області відповідно до плану здійснення діяльності з ринкового нагляду на ІІІ квартал 2019 року, 11-13 вересня здійснили дослідження стану споживчого ринку у містах Сєвєродонецьк та Лисичанськ.

12.09.2019

Проведено семінар для виробників реклами

Головне управління Держпродспоживслужби в Луганській області продовжує роботу над виконанням Плану заходів з реалізації Концепції державної політики у сфері захисту прав споживачів на період до 2020 року.

12.09.2019

Проведено тренінг-навчання для фахівців міжрайонних, районних та міських управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській стосовно процесу проведення заходів державного нагляду (контролю)

11 вересня 2019 року фахівці управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області провели навчання з практичним використанням набутих навиків для фахівців міжрайонних, районних та міських управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області стосовно процесу проведення заходів державного нагляду (контролю).

11.09.2019

Як запобігти захворюванню на сальмонельоз

Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, збудником якого є патогенні мікроорганізми - сальмонели. Відомо більше 2200 типів сальмонел, із яких близько 100 – патогенні для людини.

Пам’ятка щодо профілактики отруєнь грибами

Україна належить до країн, де вживання грибів є традиційним, їх найчастіше використовують як приправи до страв. Це своєрідний харчовий продукт, який має особливий хімічний склад. У грибах знаходиться велика кількість азотистих речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР). Вони містять багато мінеральних речовин (фосфор).

Але засвоюванню грибів заважає значний вміст у них клітковини, хітину, який не тільки не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, але й перешкоджає доступу травних соків. Лікарі оцінюють гриби як продукт, який важко перетравлюється, тому страви з них можуть вживатися лише практично здоровими людьми. І ні в якому разі гриби не можна споживати дітям.

Також треба особливо зазначити, що гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш’як та ін. Їх вживання іноді закінчується трагічно – грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини.

Основні причини отруєнь:

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно-їстивних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстивних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Запам’ятайте:

  • не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності;
  • не куштуйте сирі гриби на смак;
  • ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти, усі сумнівні гриби викидайте;
  • гриби підлягають кулінарній обробці в день збору інакше в них утворюється трупна отрута.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:

Краще відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині. Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль. Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне: ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.

Остерігайтеся пластинчатих грибів. Не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно-забруднених територіях.

Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини. Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.

Не вживайте сирих грибів. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.

Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби. Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям.

Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю. Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки – вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.

Первинні ознаки отруєння:

Нудота, блювота, біль у животі, пронос – з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з'їдених грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога:

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі):

Негайно викликайте «Швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами слабкого розчину марганцівки або сольового, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу. Недоїдених грибів не викидайте, їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму.

Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс: покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

Заборонено:

  • вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко – може прискорити смоктування токсинів грибів у кишечнику;
  • займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Головне управління
Держпродспоживслужби
в Луганській області

ЦІЛОДОБОВА ГАРЯЧА ЛІНІЯ

044 364 77 80
050 230 04 28

УРЯДОВА ГАРЯЧА ЛІНІЯ

1545

АДРЕСА

93405, Луганська обл.,
м. Сєвєродонецьк,
вул. Пивоварова, 2

ГРАФІК РОБОТИ

Понеділок-Четвер 8:00-17:00
П'ятниця 8:00-15:45

КОНТАКТИ

(06452) 6-80-15
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

ЕЛЕКТРОННЕ ЗВЕРНЕННЯ

МИ В СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ

  • Безпечне молоко це просто
  • Як запобігти поширенню АЧС в приватних домогосподарствах?
  • Як уникнути отруєння бджіл?