В залі засідань Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області (далі – Головне управління) 14 вересня 2017 року відбувся семінар щодо дотримання законодавства у сферах захисту споживачів, реклами, антитютюнового законодавства, на якому були присутні приватні підприємці, керівники підприємств м. Сєвєродонецька, спеціалісти міських рад Сєвєродонецька, Лисичанська та Рубіжного, а також спеціалісти Кременської райдержадміністрації, на яких покладено обов’язки захисту прав споживачів.

Відкриваючи засідання, начальник Головного управління Холоденко Р. А. подала основні моменти, що стосуються прав споживачів та особливості здійснення державного нагляду (контролю) на території Луганської області в умовах проведення АТО.

Особлива увага була відведена впровадженю та застосуванню систем ХАССП (НАССР – Hazard Analysis and Critical Control Points), яка є обов’язковим для всіх підприємств, які займаються виробництвом або введенням в обіг харчових продуктів.

Операторам ринку доведені до відома вимоги статті 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», а саме: суб’єкти господарювання (юридичні особи, фізичні особи – підприємці), які проводять діяльність на будь-якій стадії виробництва або обігу харчових продуктів, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані зареєструвати потужність в органах Держпродспоживслужби.

Додатково суб’єктів господарювання ще раз попереджено щодо вжиття заходів з попередження реалізації в’яленої риби з метою недопущення випадків захворювання на ботулізм.

Семінар продовжила начальник Управління захисту споживачів Головного управління Бутріменко Л. О. Надавались консультаційно-методичні роз’яснення щодо дотримання вимог провадження торговельної діяльності, а саме:

  • дотримання порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування в частині внесення змін до Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 15 червня 2006 року № 833, щодо заборони продажу товарів, які імітують продовольчі товари (мають їх форму, запах, колір, вигляд, оформлення, маркування, об’єм або розмір) і ставлять під загрозу безпеку або здоров’я споживачів, зокрема дітей, які можуть сплутати їх з продовольчими товарами, покласти до рота, смоктати або їсти, що може призвести до задухи, інтоксикації, перфорації або непрохідності шлунково-кишкового тракту;
  • дотримання правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства та Закону України «Про захист прав споживачів»: попереджено, що стягнення оплати за обслуговування офіціантом відвідувачів є незаконним. Встановлений процент стягнення за обслуговування є додатковою винагородою роботи обслуговуючого персоналу, яка не передбачена законодавством. Крім того, згідно ст. 15 ЗУ «Про захист прав споживачів» ціна продукції повинна включати в себе всі податки та неподаткові обов’язкові платежі, які відповідно до законодавства сплачуються споживачем під час придбання відповідної продукції;
  • дотримання закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», а саме наголошено, що у приміщеннях закладів ресторанного господарства забороняється куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів;
  • дотримання законодавства про рекламу, а саме: враховуючи те, що пиво відповідно до Закону відноситься до алкогольних напоїв, всі обмеження, передбачені Законом України «Про рекламу» щодо реклами алкогольних напоїв, поширюються тепер і на пиво. Реклама алкогольних напоїв та тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої та тютюнові вироби забороняється засобами внутрішньої та зовнішньої реклами.

Окрема увага була приділена питанню правильного оформлення «Куточка споживача» згідно з вимогами чинного законодавства. Зокрема, йшлося про необхідність внесення змін у інформацію, яка розміщується у «Куточку споживача», у зв’язку зі зміною назви органу, що забезпечує захист прав споживачів, його адреси та номерів телефонів.

З аналізом скарг, які надходять до Управління виступила начальник відділу ринкового та метрологічного нагляду Куликова Т. І.

Аналіз звернень громадян свідчить про те, що найбільш гострою проблемою, з якою звертаються споживачі – якість непродовольчої групи товарів – 71 звернення, або 51,2 %; надання побутових послуг та якість надання житлово-комунальних послуг – 47 звернень або 37,0 %; якість продовольчої групи товарів – 15 звернень або 11,8 %.

Значне місце у структурі розгляду звернень громадян посідають скарги на неякісні послуги з гарантійного ремонту складно-побутової техніки, неналежної якості непродовольчої групи товару – одяг, взуття, складно-побутова техніка, надання послуг, тощо.

Аналізуючи сучасну ситуацію із забезпеченням реалізації споживачами своїх прав необхідно зазначити відсутність в Луганській області експертних установ, які проводять експертизу непродовольчих товарів та послуг.

Бажаючим надавалась можливість виступити.

Зі своїми побажаннями та пропозиціями виступила начальник відділу торгівлі та з захисту прав споживачів Сєвєродонецької міської ради Красюк Т. Г.

Під час семінару надавались відповіді на запитання.

Закриваючи засідання, начальником Головного управління додатково попереджено про відповідальність суб’єктів господарювання та проінформовано про штрафи, передбачені законодавством.

Присутнім запропоновано подати пропозиції щодо досконалого вивчення питань на наступному семінарі.

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45