За даними Державної служби статистики України, а саме моніторингу динаміки цін на соціально значущі товари станом за червень 2019 року на території Луганської області склалася наступна цінова ситуація.

Незмінними у порівнянні до попередньої декади звітного місяця залишалися середні ціни на борошно пшеничне на 12,01 грн.

При цьому спостерігається зниження середніх цін у порівнянні до попередньої декади звітного місяця на крупи манні на 0,04 грн або 0,3% (13,18 грн), крупи гречані – 0,12 грн або 0,7% (16,18 грн), крупи ячні – 0,32 грн або 2,8% (11,09 грн), пшоно – 1,35 грн або 3,7% (35,34 грн), яловичину – 0,28 грн або 0,2% (129,72 грн), свинину – 0,30 грн або 0,2% (119,65 грн), сири м’які жирні – 0,70 грн або 0,6% (106,65 грн), яйця – 4,61 грн або 30,9% (10,29 грн), масло вершкове – 0,10 грн або 0,2% (44,35 грн), сало – 0,58 грн або 0,8% (67,80 грн), капусту білокачанну – 10,63 грн або 50,7% (10,34 грн), цибулю ріпчасту – 11,51 грн або 36,8% (19,80 грн), буряк – 2,23 грн або 10,6% (18,81 грн) та моркву – 2,43 грн або 10,9% (19,81 грн).

Разом з тим збільшились середні ціни на такі продукти, як на рис на 0,14 грн або 0,6% (22,24 грн), хліб пшеничний з борошна вищого гатунку – 0,19 грн або 1,1% (18,08 грн), хліб пшеничний з борошна першого гатунку – 0,24 грн або 1,4% (16,92 грн), хліб житній, житньо-пшеничний – 0,24 грн або 1,4% (17,83 грн), батон – 0,35 грн або 2,7% (13,52 грн), макаронні вироби з м’яких сортів пшениці – 0,09 грн або 0,5% (19,06 грн), птицю (тушки курячі) – 0,42 грн або 0,7% (62,92 грн), філе куряче – 0,11 грн або 0,1% (117,42 грн), ковбаси варені першого ґатунку – 1,02 грн або 0,9% (108,26 грн), рибу морожену – 0,11 грн або 0,1% (80,20 грн), молоко пастеризоване жирністю до 2,6% – 0,05 грн або 0,2% (23,51 грн), сметана жирністю до 15% – 0,02 грн або 0,1% (61,19 грн), олію соняшникову – 0,11 грн або 0,3% (36,17 грн), яблука – 3,16 грн або 24,3% (16,18 грн), картоплю – 0,82 грн або 5,3% (16,24) та цукор – 1,02 грн або 7,3% (14,90 грн).

Коливання (збільшення або зменшення) цін на продовольчі товари обумовлено насамперед дією сезонного фактору тобто влітку продукти харчування дешевші, оскільки ринок наповнюється продукцією виробництва домогосподарств, і пропозиція перевищує попит, а в осінньо-зимовий період навпаки стрімко скорочується виробництво, що призводить до збільшення цін.

Також великий вплив на ціни мають витрати, пов’язані з транспортуванням та виробництвом продуктів харчування, які враховуються в їх собівартості. У першу чергу йдеться про зміни тарифів та цін на електричну енергію, паливно-мастильні матеріали, а також зростання мінімальної заробітної плати.

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45