За зберігання аграріями запасів насіннєвого матеріалу та товарного зерна на базі власного господарства втрати становлять 8-10% від зібраного врожаю. Відтак потрібно опанувати нюанси зберігання насіннєвої та зернової продукції, впорядкувати її транспортування, – словом, впроваджувати ефективні технології, модернізовувати існуючі технології та обладнання.

Підготовка насіннєвого матеріалу та товарного зерна:

  • первинне очищення насіння та зерна;
  • досушування насіннєвого матеріалу та зерна (у разі потреби);
  • очищення та сортування (калібрування ) насіннєвого матеріалу;
  • затарювання елітного (гібридного) насіння в мішки, торби, пакети та контейнери іншого типу.

Готування сховищ:

  • сховища, призначені для зберігання зерна та насіннєвого матеріалу повинні бути чистими, сухими, захищеними від атмосферних опадів;
  • під час зберігання, необхідною умовою є, роздільне зберігання окремих партій насіння та сформованих за культурами та їх якістю, однорідних партій товарного зерна;
  • у разі зберігання різних партій насіння та зерна, між ними встановлюють перегородки або облаштовують захисну зону, щоб повністю унеможливити змішування партій зерна та насіння;
  • перед закладанням товарного зерна та насіннєвого матеріалу на зберігання необхідно підготувати сховища: відремонтувати, видалити сторонні предмети, сміття, розсипане насіння та зерно, замурувати нори гризунів;
  • складські приміщення дезінфікують 20% свіжогашеного вапна з додаванням хлорованого вапна або гапно-гасовою емульсією. За наявності комірних шкідників (кліщів, молі, хрущаків, довгоносиків та інших) слід провести дрібнокапельне оброблення інсектицидами, дозволеними до використання в Україні (згідно переліку);
  • склади завантаженні насінням, за наявністю шкідників фумігують, використовуючи фуміганти допущенні до використання в Україні (згідно переліку).

Основними чинниками, від яких залежить стан насіннєвої і зернової маси, є вологість, температура й доступ кисню до зерна та насіннєвого матеріалу.

Оснащення сховищ:

  • сховища повинні бути обладнанні приладами для вимірювання основних режимів зберігання: температури і відносної вологості повітря, а також температури і вологості зерна та насіннєвого матеріалу;
  • для активного вентилювання сховищ застосовують стаціонарні або пересувні вентиляційні установки;
  • сховища повинні бути обладнані прибиральним інвентарем, щоб підтримувати чистоту в приміщенні і уникнути висипання зерна та насіннєвого матеріалу;
  • на зберігання закладають партії кондиційного насіння та очищенні, висушені і знезаражені однорідні партії товарного зерна;
  • насіння зберігають окремими партіями за культурами, сортами, категоріями, генераціями, показниками якості, роком урожаю, походженням, розміщуючи його згідно документам на сортові та посівні якості;
  • однорідні партії зерна формують за типом та класом, а схему розміщення формують за призначенням товарного зерна (зберігання, застава, переробка інше);
  • вологість насіннєвої та зернової маси протягом усього періоду зберігання не повинна перевищувати критичну відповідно до ДСТУ та ГОСТ;
  • вологість зберігання деяких культур* (пшениця, ячмінь – 14%, соняшник 7-10%, цибуля, томати, кріп 8-9%, буряк столовий, кормовий 8,5-10%, баштанні культури 6-8%, горох 9-14%, кукурудза 10-12%);
  • насіння запаковане в мішки штабелюють на піддони або настили з віддаленням від підлоги не менше ніж на 15 см, а від стени 70 см. Розміри штабелів повинні забезпечувати зручне відбирання проб насіння з будь-якого місця. Технологічні проходи між штабелями залишають до 1,5 м;
  • кожну партію насіння та сформовану партію зернової маси позначають відповідними штабельними ярликами;
  • загальний стан насіннєвого матеріалу та товарного зерна (колір, блиск, запах,) слід контролювати впродовж всього процесу зберігання, тому що колір тісно пов’язаний із певними технологічними показниками. Зміна притаманних зерну та насінню кольору й блиску – перша ознака можливого погіршення якості внаслідок несприятливих умов за дозрівання і збирання зерна, порушення технологічних прийомів обробки і зберігання;
  • результати зберігання насіннєвого матеріалу та зерна слід вносити в журнали рекомендованих форм;
  • при зберіганні насіння сільськогосподарських культур для власних потреб та продовольчого зерна насипом рекомендована висота бурту: для олійних – 1,5 м, інших культур – 2 м;
  • у складських приміщеннях з активною вентиляцією рекомендована висота бурту насіння зернових культур допускається до 3 м;
  • в період зберігання необхідно систематично здійснювати аналітично-лабораторний контроль за якістю зернової та насіннєвої продукції.

Останні відео

Інфографіка

Корисні посилання

  • 315x124
  • 323 133

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

На час дії воєнного стану інформація щодо діяльності Держпродспоживслужби надається за письмовими запитами.

ПРОСИМО ВИКОРИСТОВУВАТИ ВКАЗАНІ СПОСОБИ ПОДАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

93405, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 2

(06452) 6-80-15

Для звернень +380972122613

Приймальня
(06452) 6-80-15
Номер для звернень
+380972122613
Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр)
(044) 364 77 80
Електронна пошта
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Графік роботи: пн-чт 8:00-17:00, пт 8:00-15:45
Обідня перерва: 12:00-12:45